Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals plockare letar förgäves efter bärens Klondike

/
  • Flera tusen thailändska plockare i Norrland hoppas nu hitta en plats med mycket bär. Foto: Scanpix

På måndag börjar den stora bärhandeln i vårt län. Men det är dåligt med bär i skogarna. Ändå finns det mellan 5 500–6 000 thailändska plockare i Norrland, som hoppas hitta bärens Klondike.

Annons

Av dessa finns ett hundratal i vårt län. Men det kan finnas fler utländska plockare i länet, bland annat då plockare från Polen som återkommer varje år.

– Det finns ännu sämre med bär i Västerbotten och Norrbotten om jag ska tro de prognoser jag har fått, säger Morgan Tjernberg, en uppköpare som bor i Brunflo.

– Jag tror att det kan bli en turbulent säsong i år på grund av den internationella marknaden. Som det ser ut i dag tror jag på relativt låga plockarpriser och en dålig tillgång på bär, främst blåbär.

Bär blir det trots allt alla år, sedan är bara frågan hur mycket. Det vet inte uppköparna förrän de börjar handla nästa vecka.

Hjortron och blåbär är först ut, men hjortron verkar det inte finnas något alls av.

– De viseringspliktiga plockarna, som plockar bär här professionellt, har inte varit ute och letat hjortron ens i år, säger Morgan Tjernberg. Blåbär finns det fläckvis och väldigt regionalt på grund av frosten som kom under blomningen.

Morgan Tjernberg tror det kan bli ett problem för de utländska plockarna, som haft höga kostnader för att ta sig till Sverige, att få det att gå ihop i år.

Tidigare har lite bär kunnat kompenseras med väldigt höga bärpriser, men nu är de på den internationella marknaden och det gör att prisbilden ser lite annorlunda ut.

Vad kommer ni att betala för ett kilo blåbär?

– Priserna är inte satta än vi börjar köpa på måndag, då har vi en prisuppgift. Om jag får göra en kvalificerad gissning kommer priset att ligga runt 10 kronor kilot.

Blir det ett bra bärår om man tittar på lingon då?

– Lingon kan det bli bra av, det blir det oftast. De är mindre känsliga än blåbär.

Viseringspliktiga plockare betyder att de fått visum för att vara i Sverige och plocka bär. Då krävs att de anställs i ett bemanningsföretag i det land de kommer från för att de ska slippa betala skatt i Sverige för de bär de plockar.

– I dag betalar inte bärplockarna någon skatt i Sverige och det svenska bolaget behöver inte betala arbetsgivaravgifter. Det gör att det plockarpris som är aktuellt tillfaller plockarna, minus eventuell skatt i hemlandet.

Men bemanningsföretaget ska väl ha sitt?

– Det ska de ta ut av det svenska företaget som köper bären. Tanken är att ersättningen för bären ska gå oavkortat till plockaren. Men vi som uppköpare varken får eller kan ha insyn i avtalet mellan plockaren och bemanningsföretaget.

Men de plockare som kommer till Norrland i tron att kunna skära guld med täljkniv i länets skogar kommer säkerligen att bli besvikna.

– Bärprognoser är väldigt osäkra. Nu får säsongen starta och efter de bärflöden som kommer in kan vi bilda oss en uppfattning om hur det egentligen ser ut.

– I Värmland går de bra för plockarna, där finns det bär. Men jag tror det kommer att bli problem för de plockare som finns i Norrland.

Mer läsning

Annons