Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten friar man från våldtäkt vid efterfest

En 34-årig man i Östersund frias från våldtäkt. Hovrätten har kommit fram till att händelseförloppet inte är så klarlagt som det krävs för en fällande dom.

Annons
Tingsrätten dömde mannen till två års fängelse i slutet på juli.
Två yngre kvinnor följde med en 33-årig man och hans kompis på efterfest i 33-åringens lägenhet. På natten vaknade en av kvinnorna av att 33-åringen hade samlag med henne.
Berättelsen om vad som hänt i lägenheten på kvällen och natten skiljer sig åt bland de fyra.
Kvinnan vaknade någon gång under natten av att 33-åringen höll fast hennes armar längs kroppen och att han genomförde samlag med henne. Sedan slocknade hon igen. När kvinnan vaknade en andra gång hittade hon sina kläder runt sängen och en använd kondom bredvid kudden. Hon klädde på sig och gick därifrån tillsammans med sin väninna som suttit uppe och pratat med den andra mannen på natten.
Den 34-årige mannen säger sig helt sakna minnen från den senare delen av kvällen. Men han har berättat att han drack öl innan han gick på krogen, där drickandet fortsatte.
Märkligt men inte osannolikt att mannen har en sådan minneslucka, resonerar hovrätten.
Kvinnan har gjort ett trovärdigt intryck och försökt återge sina minnesbilder korrekt.
Men hovrätten tar också fasta på vad som framkommit om hennes berusning och svårigheter att minnas.
- Hennes bilder av vad som hände i sovrummet är ytterst fragmentariska. Hon saknar helt minnesbilder av sänggåendet och vad som hände tiden närmast dessförinnan, skriver hovrätten i domen.
Det är utrett att ett samlag ägt rum.
Men det går inte att utesluta att det var frågan om ett frivilligt samlag, eller att situationen var sådan att kvinnan visserligen var i ett hjälplöst tillstånd men att 34-åringen inte insåg detta.
Hovrätten konstaterar också att ingen i lägenheten upplevde henne som redlöst berusad. Hon varken vinglade eller sluddrade.
Att kvinnan inte minns vad som hände före och efter samlaget innebär inte att hon därmed befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd, enligt hovrätten.
När de samlade bevisen ställs mot de höga beviskrav som gäller i brottmål så håller inte bevisen, enligt hovrätten som friar 34-åringen.

Mer läsning

Annons