Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten friar 34-åring från våldtäkt vid efterfest

Annons
En 34-årig man i Östersund frias från våldtäkt. Hovrätten har kommit fram till att händelseförloppet inte är så klarlagt som det krävs för en fällande dom.
Tingsrätten dömde mannen till två års fängelse i slutet på juli.
Två yngre kvinnor följde med en 33-årig man och hans kompis på efterfest i 33-åringens lägenhet. På natten vaknade en av kvinnorna av att 33-åringen hade samlag med henne.
Berättelsen om vad som hänt i lägenheten på kvällen och natten skiljer sig åt bland de fyra.
Kvinnan vaknade någon gång under natten av att 33-åringen höll fast hennes armar längs kroppen och att han genomförde samlag med henne. Sedan slocknade hon igen.
När kvinnan vaknade en andra gång hittade hon sina kläder runt sängen och en använd kondom bredvid kudden. Hon klädde på sig och gick därifrån tillsammans med sin väninna som suttit uppe och pratat med den andra mannen på natten.
Den 34-årige mannen säger sig helt sakna minnen från den senare delen av kvällen. Men han har berättat att han drack öl innan han gick på krogen, där drickandet fortsatte.
Hovrätten anser att det är märkligt att han har en minneslucka, men det är inte osannolikt och att han skulle ljuga om sitt minne är inte utrett.
Hovrätten konstaterar vidare att det enbart är uppgifterna från kvinnan som anmälde vådtäkten som domstolen har att luta sig mot, när det gäller vad som hände i sovrummet.
Hon har gjort ett trovärdigt intryck och försökt återge sina minnesbilder korrekt.
Men hovrätten beaktar också vad som framkommit om hennes berusning och svårigheter att minnas.
- Hennes bilder av vad som hände i sovrummet är ytterst fragmentariska, skriver hovrätten i domen.
Hovrätten konstaterar vidare att kvinnan helt saknar minnesbilder av sänggåendet och vad som hände tiden närmast dessförinnan.
Det är utrett att ett samlag ägt rum.
Men det går inte att utesluta att det var frågan om ett frivilligt samlag, eller att situationen var sådan att kvinnan visserligen var i ett hjälplöst tillstånd men att 34-åringen inte insåg detta.
Ingen av de personer som befann sig i bostaden har kunnat säga att kvinnan befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd. Hovrätten konstaterar också att ingen upplevde henne som redlöst berusad under tiden i lägenheten.
En av dem som känner kvinnan väl uppfattade henne som mer trött än berusad. Hon varken vinglade eller sluddrade.
Att kvinnan inte minns vad som hände före och efter samlaget anses inte innebära att hon med automatik befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd, enligt hovrätten.
När domstolen ställt de samlade bevisen mot de höga beviskrav som gäller i brottmål så håller inte bevisen, enligt hovrätten som friar 34-åringen från våldtäkt.

Mer läsning

Annons