Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotet om kronofogden skrämmer inte Anette

/
  • Östersundsbostäders hyresgäster förbjuds att ha studsmattor och pooler på gårdarna. Men trots hotet om att hyresavtalen kan komma att sägas upp har många hyresgäster kvar mattorna och poolerna på gårdarna. Anette Lydén är en av dem.  Foto: Ulrika Andersson

Trots hotet om vräkning har flera av Östersundsbostäders hyresgäster kvar studsmattor och pooler på gårdarna. Om de boende inte plockar bort leksakerna hotar fastighetsbolaget med kronofogden.

Annons

Förra veckan berättade LT om Östersundsbostäders beslut att förbjuda sina hyresgäster att ställa upp studsmattor och pooler på fastighetsbolagets gårdar. Dels handlar det om en säkerhetsfråga, dels om att grannar inte ska behöva bli störda av badande och hoppande barn och ungdomar.

I ett brev som gick ut till samtliga hyresgäster i början av juli hotade Östersundsbostäder med att säga upp de hyresgäster som inte respekterar reglerna. ”Vid överträdelse kan ert hyresavtal sägas upp. Vi kommer att använda kronofogden för att verkställa överträdelser”, skrev bostadsbolaget.

Men trots hotet om vräkning har fortfarande många hyresgäster kvar hoppmattorna och poolerna.

Anette Lydén, som bor tillsammans med sin familj i en lägenhet i en radhuslänga i Torvalla, är en av dem. Hon var på semester när hon nåddes av beskedet att Östersundsbostäder förbjudit alla hyresgäster att ha studsmattor och pooler på gårdarna och bad sin svärfar att plocka själva hoppduken för att vara på den säkra sidan.

– Men vi kommer att montera tillbaka duken de närmaste dagarna, säger Anette Lydén.

– Jag har varit i kontakt med hyresgästföreningen och enligt dem går det inte att vräka någon på de här grunderna, fortsätter hon.

Anette Lydén har viss förståelse för att Östersundsbostäder förbjuder studsmattor och pooler på gemensamma utrymmen, men kan inte förstå varför hon och hennes barn inte kan ha en studsmatta uppmonterad på gården där de själva klipper gräsmattan och buskarna.

– Ena stunden anser Östersundsbostäder att det är vårt ansvar att skotta, sanda och klippa gräsmattan eftersom det är vårt eget utrymme. Nästa stund anser de att vi inte får ha en studsmatta på gården. Var ligger skillnaden? Någon i familjen kan skada sig i samband med gräsklippning på samma sätt som de kan skada sig när de hoppar studsmatta, säger hon.

Göran Göransson, förvaltningschef på Östersundsbostäder, tycker inte att det går att göra den liknelsen.

– Jag kan inte svara på om det finns en knivskarp skillnad. Vi har ett ansvar över vad som händer på våra marker. Men naturligtvis kan vi inte parera för allt. Det är här vi dragit gränsen eftersom våra jurister tror att vi kan åka dit om någonting händer, säger han.

De hyresgäster som inte monterar ner sina studsmattor och pooler kommer att få ytterligare påminnelser innan Östersundsbostäder vidtar åtgärder.

– Om det handlar om upprepande störningar på kvällar och nätter har vi ett program för hur vi ska hantera sådana ärenden, säger Göran Göransson.

Mer läsning

Annons