Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotell och taxi tas ut i kampen mot sexhandel

Människohandel och prostitution ska bekämpas på ett nytt sätt även i Jämtland och länsstyrelsen får 181 000 kronor av regeringen för ändamålet.

Annons

Pengarna ska kvitteras ut från kammarkollegiet senast den 30 april. De ingår i en satsning på fem miljoner kronor som regeringen öronmärkt till länsstyrelserna.

Tanken är att stärka regional samverkan för att motverka prostitution och människohandel.

– I uppdraget ingår att länsstyrelserna ser över dessa frågor på ett mer aktivt sätt inom sin egen verksamhet.

– Särskilt fokus bör ligga på att stärka det förebyggande arbetet lokalt, enligt regeringsbeslutet.

Hur länsstyrelsen ska jobba förebyggande i de här frågorna är inte närmare fastställt ännu.

– Det kan ske genom utbyte av erfarenheter med olika branscher inom exempelvis taxi, hotell- och restaurangnäringen, heter det i beslutet från integrations- och jämställdhetsdepartementet.

Länsstyrelsen förutsätts ta initiativ till att samordna insatser mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål i Jämtland. Vidare ska skyddet och stödet för utsatta öka.

Sedan tidigare är det bestämt att länskriminalen i Västernorrland bildar en ny aktionsgrupp för att bekämpa grov brottslighet i Jämtland och Västernorrland. Särskilt fokus riktas på Åre

Allt bygger på ett regeringsbeslut att införa nio aktionsgrupper som ska bekämpa grov organiserad brottslighet, exempelvis prostitution narkotikabrott, grova rån och svart arbetskraft. För ett år sedan sökte Jämtlandspolisen pengar hos länsstyrelsen till kartläggning av eskortservice med sexuella tjänster och människohandel, så kallad trafficking.

Syftet med de pengarna var att låta gränspolisen i Jämtland få bättre utbildning, skapa kontakter och göra kvalitetssäkrade analyser av läget.

Misstänkt prostitution i länet har hittills förekommit som spaningsuppslag hos polisen där man ibland fått ”signaler” om det här, men utan att några konkreta fall avslöjats.

Mer läsning

Annons