Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hot mot personalen vid socialkontoret – nu höjs säkerheten

/
  • När socialförvaltningen till årsskiftet flyttar till moderna lokaler i gamla Pliktverket har säkerheten för de anställda fått en hög prioritering.Foto: Ulrika Andersson

Personal vid socialförvaltningen har hotats med löfte om slag och halshuggning. Nu polisanmäls händelsen och till årsskiftet höjs säkerheten i arbetslokalerna när förvaltningen flyttar till gamla Pliktverket.

Annons

Att personalen vid socialförvaltningen upplever hotfulla eller obehagliga situationer i sin arbetsvardag händer då och då.

– Men den här situationen upplevdes som klart över gränsen och det accepterar vi inte. En person har uttalat hot mot tre av våra medarbetare om att slå och skära halsen av dem, säger Dan Osterling, chef vid socialförvaltningen.

Händelsen inträffade i början av oktober och Dan Osterling bedömde den så allvarlig att den har polisanmälts. Att hot av det slaget är så allvarliga att de anmäls till polisen sker ungefär ett par tre gånger per år, säger han.

Och vid sådana tillfällen kan det bli nödvändigt att skärpa säkerheten vid socialförvaltningens lokaler.

– Vid en ökad hotbild beställer vi periodvis in väktare till lokalerna, säger Dan Osterling.

Vid flera tillfällen är hoten mer subtila och det är svårt att avgöra om det är ett riktigt hot mot personalen. Det gångerna kallas obehagssituationer och registreras på förvaltningen för att de ska kunna planera säkerhetsarbetet.

Och säkerheten har fått en mer central roll när socialförvaltningen, som i dag är spridd över nio platser i Östersunds kommun, flyttar in i en och samma lokal i gamla Pliktverket på Rådhusgatan.

– Det kommer bli en väsentlig skillnad med säkerheten där. Lokalerna är mer anpassade för att man ska kunna ha olika grader av säkerhet, säger han och förklarar att det har varit fokus på säkerhetstänkandet när lokalerna har utformats.

Mer läsning

Annons