Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppfullt möte om Husqvarnafabrikens framtid

/
  • I januari hölls en manifestation i Tandsbyn för fabrikens överlevnad. I stort sett samtliga 100 anställda deltog i fackeltåget. På mötet fanns en förhoppning om att ledningen för Husqvarna skulle möta de anställda i Tandsbyn.  FoTo: Ulrika Anderson

Kampen om fabriken i Tandsbyn lever fortfarande. I dag hade landshövdingen Britt Bohlin bjudit in till ett möte på länsstyrelsen där tre representanter från Husqvarnas ledning var med.

Annons

– Jag är mer hoppfull i dag än vad jag var före mötet, säger AnnSofie Andersson kommunalråd i Östersund som var med på mötet under förmiddagen.

På mötet gav två fackliga representanter från fabriken förslag på hur verksamheten skulle kunna fortlöpa på i Tandsbyn. Vad förslagen innehöll är de dock förtegna om.

– Vi gav ett konstruktivt förslag som jag inte vill gå närmare på, men det bygger på en förändrad monteringsprocess, säger Rigmor Davidsson, IF Metall.

Vice VD på Husqvarna Anders Ströby var en av de tre representanterna från ledningen. Med på mötet var även Lena Berg, kommunalråd i Berg, Bengt Marsch, kommundirektör i Östersund och representanter från länsstyrelsen.

AnnSofie Andersson tycker att mötet gick i positiv anda och att representanterna lyssnade till förslagen från facken.

– Facken har gjort ett enormt bra jobb med förslagen och det kändes bra att prata om framtid och utveckling istället för avveckling.

Rigmor Davidsson upplevde också att de nådde ut med sitt budskap.

– Vi hade en bra dialog och det kändes positivt att vi fick träffa representanter från bolaget. Det känns som vi har fått en chans och väckt deras intresse, säger Rigmor Davidsson, IF Metall.

I slutet av februari förväntas lönekonsulten, som facket har anlitat, vara klar med sin granskning av siffrorna från Husqvarnas ledning och lämna en rapport. Då kan förhandlingar inledas.

– Hoppet lever än så länge, säger Rigmor Davidsson.

Mer läsning

Annons