Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill ge även otrygga barn en god jul

/
  • Vivian Åhman, ordförande  i IOGT-NTO Jämtland, vill ge en vit jul till alla barn. ”Många barn känner sig otrygga i sin hemmiljö och under jullovet då skola och annan verksamhet har uppehåll känner de sig mer åsidosatta än vanligt”Foto: Elisabet Rydell-Janson

Igår firade landets barn första dagen på jullovet, men alla har inte samma känslor inför det som ska vara en glädjens högtid.

– Många barn känner sig otrygga i sin hemmiljö och under jullovet då skola och annan verksamhet har uppehåll känner de sig mer åsidosatta än vanligt, säger Vivan Åhman, ordförande i IOGT-NTO Jämtland.

Annons

Enligt henne finns det för lite att göra för barn och ungdomar i allmänhet, och i synnerhet under julen. Hon menar att det är politiker och andra vuxnas ansvar att jobba för att alla barn och unga ska känna sig värdefulla och få en meningsfull fritid, oavsett vilken familj de kommer ifrån.

Åhman säger att det viktigaste är att i förebyggande syfte satsa på utökad verksamhet för unga människor, och därmed automatisk motverka att de sysselsätter sig med aktiviteter förknippade med droger eller kriminalitet.

– I Sverige finns omkring 300 000 barn som lever i hem med riskbruk och de här barnen är extra utsatta att hamna på skuggsidan. Det är lätt att blunda för det så länge det är en siffra på ett papper, men faktum är att det finns utsatta barn överallt och vi måste värna om dem.

Hon berättar att IOGT-NTO själva anordnar konstadsfria aktiviteter under julhelgen. Det är en del i kampanjen ”Vit jul”, vars mål är att lyfta fram barnens situation i förhållande till vuxnas alkoholkonsumtion kring julhelgen, och att genomföra alkoholfria aktiviteter för barn och unga.

Kampanjen är möjlig att genomföra tack vare ideellt arbete och bidrag från kommunen. Vivan önskar dock att kommunen satsade ännu mer på barn och ungdomsverksamhet året runt, och även under jullovet.

– Det som vi gör är viktigt och känns bra, men är egentligen bara en droppe i havet. Det finns så många unga som hamnar på samhällets kant och blir bortglömda och det känns bedrövligt, säger hon.

Björn Sandal (s), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Östersund är också han medveten om att många barn känner bävan inför julen, eftersom det i vissa familjer är något annat än barnens högtid.

Han säger att frivilligorganisationer som exempelvis IOGT-NTO fyller en viktig roll i sammanhanget. De kan ta initiativ till alternativa aktiviteter under julhelgen och han menar att så länge det finns engagemang där så kan kommunen stödja med pengar till verksamheten. Han säger också att de flesta fritidsgårdarna har öppet i olika omfattningar även under jullovet.

Mer läsning

Annons