Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon har fått en tusenlapp av Försäkringskassan – på sju månader

/
  • ”Ge oss pengar nu”, är uppmaningen till Försäkringskassan                  från Elisabeth Netterström och dottern Camizza som väntat i snart sju månader på föräldrapenningen. Foto: Henrik Flygare

Elisabeth Netterström, mamma till Camizza, har väntat i snart sju månader på sina föräldrapengar.
– Oacceptabelt, säger Försäkringskassans områdeschef Charlott Ax.

Annons

Snart är Camizza sju månader gammal, men hennes mamma Elisabeth Netterström i Östersund har fortfarande inte fått några pengar från Försäkringskassan.

– Vi halkar efter ekonomiskt och det blir mycket påfrestande för vårt förhållande också, säger hon.

– Jag har fått 1 040 kronor, det var för Camizzas första åtta dagar i livet.

I mitten av november månad förra året träffade vi paret Boris Borgén och Elisabeth Netterström som slet sitt hår för att komma i kontakt med en handläggare på Försäkringskassan för att få hjälp med alla papper som skulle fyllas i.

Men efter LT:s artikel ringde Charlott Ax, områdeschef på Försäkringskassan i Östersund, till Elisabeth Netterström och bad om ursäkt för detta samtidigt som hon gav dem förhoppningar.

Falska förhoppningar skulle det visa sig.

– Jag ringde om bad om ursäkt för att de inte hade kommit i kontakt med oss och förmedlade en handläggare, säger Charlott Ax.

Nu är deras baby sju månader snart och fortfarande har de inte fått några pengar?

– Målsättningen är att föräldrapenningen ska handläggas inom 30 dagar, men det kan vara så i mer komplicerade ärenden att det kan ta längre tid.

– Men sju månaders handläggning är inte acceptabelt.

Charlott Ax säger även att hon inte är insatt i det enskilda ärendet men uppmanar föräldrarna att åter ta kontakt med sin handläggare alternativt med henne.

Detta unga par har gått igenom massor av svårigheter sedan Camizza föddes för snart sju månader sedan.

Camizza föddes genom akut kejsarsnitt efter ett ultraljud i vecka 36. Då upptäcktes att det var fara för barnets liv.

Efter tio dagar på prematuren fick Camizza hjärtsvikt och de fick flyga till Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus i Göteborg för en hjärtoperaton.

– Därefter har Camizza genomgått två bråckoperationer och hela tiden har det varit med fara för hennes liv, säger mamma Elisabeth.

Mitt i allt detta kämpar de för att kunna få den föräldrapeng som de är berättigade till.

– Strulet började när Försäkringskassan inte visste vilken beräkningsgrund de skulle betala ut ersättningen på, säger Boris Borgén. Elisabeth hade varit anställd men hade startat eget företag nyligen när hon blev gravid.

Men beräkningsgrunden var klar för fyra månader sedan ändå kommer det inga pengar.

– Efter det att Charlotte Ax hade ringt kände jag att nu löser sig allt, säger Elisabeth Netterström. Vi fick träffa en handläggare som var väldigt trevlig också, men det kom ändå inga pengar.

– I stället kom ett brev från Försäkringskassan att de lagt ner fallet eftersom jag inte längre krävde någon ersättning!! Direkt kontaktade jag handläggaren som sa att det blivit någon missuppfattning och hon skrev på mig igen.

Samma dag fyllde Elisabeth Netterström i samtliga blanketter men det blev fel på ett datum så hon ringde till kundservice för att ändra.

”Du är nu 210 i kön” blev beskedet som bäst hamnade hon på plats 74 där gav hon upp. Hon hade varken råd eller ork att stå i telefonkö i timmar.

– Men Boris har fått nästan allt utom tillfällig föräldrapenning då Camizza gjorde den andra bråckoperationen. Han har heller inte fått några pengar då han var pappaledig under julhelgen.

Elisabeth Netterström och Boris Borgén mår inte särskilt bra i dag. Oron för dottern Camizza är ständigt där liksom att pengarna inte räcker till räkningarna som dimper ner i postlådan.

– Vi lånar av våra föräldrar för att klara oss, säger Elisabeth Netterström och blir märkbart ledsen. Jag vill inte låna pengar av mamma och pappa, jag fyller 24 år, jag har flyttat hemifrån och skaffat barn.

– Det känns som om vi ska straffas för att vi fick ett sjukt barn.

Boris Borgén har inte råd att ta pappaledigt fast han så gärna vill.

– Jag är orolig över att det inte kommer några pengar från Försäkringskassan och då får vi det ännu svårare, säger han.

Mer läsning

Annons