Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon ger länets jägarkår ett kraftigt underbetyg

/
  • ”Jag förstår inte hur man som skytt slänger iväg skott mot springande björnar. Det tyder på dåligt omdöme och detta har hänt ett flertal gånger i år”, konstaterar Jessica Backeryd, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen. Foto: Länsstyrelsen

Åtta påskjutna björnar under en månad där två fortfarande inte är funna. Slarviga jägare som skjuter på rusande björnar. Dåligt pålästa jaktledare. Årets björnjakt får inte direkt toppbetyg av länsstyrelsens naturvårdshandläggare.

Annons

Delar av jägarkåren i länet får underkänt av länsstyrelsen efter årets björnjakt.

Jessica Backeryd, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, har ännu inte hunnit göra en fullständig sammanställning över årets björnjakt i länet, men hon har ändå sett en hel del som är värt att kommentera.

Några fakta:

Sex påskjutna björnar i norra jaktområdet. Fyra är friskförklarade men två björnar är avräknade – det vill säga att de betecknas så allvarligt skadade att de inte kommer att klara sig. De björnarna är heller inte hittade trots eftersök efter konstens alla regler.

Två påskjutna björnar i södra jaktområdet. Båda är friskförklarade.

– Det här är inte särskilt bra betyg. Och man kan se ett mönster. Det märks en stor skillnad när älgjakten börjar. Är du ute på särskild björnjakt så är du generellt sett mer förberedd än när du sitter och ska skjuta älg, säger Jessica Backeryd.

Här är Jessica Backeryd väldigt bestämd i sin uppfattning.

– Hos älgjägare har det i år varit väldigt mycket oklarheter. Man har inte ens läst igenom björnjaktsbeslutet, man har haft gamla beslut med sig och här finns det ändå jättemycket bestämmelser runt björnjakten som man ska känna till.

Många jaktledare har, enligt Backeryd, helt enkelt inte gjort sitt jobb.

– Flera jaktledare har varit väldigt dåligt pålästa vad som gäller. Det är visserligen skyttens ansvar som skjuter, men ledaren är ansvarig för den skjutna björnen.

Förra året, liksom i år, genomfördes ett flertal björnjaktsutbildningar i länet eftersom antalet skadeskjutna björnar hade ökat rejält.

Gav utbildningarna resultat tycker du?

– Det verkade så ifjol, men nu blir man lite fundersam när man ser sådana här siffror.

När Jessica Backeryd har gått igenom de så kallade eftersöksdokumenten har hon upptäckt att flera jägare i länet har struntat i grundläggande regler i björnjakt.

– Det är verkligen inte att rekommendera att man som skytt slänger iväg skott mot springande björnar. Det tyder på dåligt omdöme och detta har hänt ett flertal gånger i år.

– Här har man vid flera tillfällen suttit på ett pass i ett torn eller vid en vägkant och sett en björn komma springande i full fart med hundar efter sig. Då har du kanske 1,5 sekund på dig att skjuta. I det läget ska du hålla inne med skottet. Förutom djurets lidande handlar det ju också om att en skadeskjuten björn kan vara farlig och man utsätter ju inte bara sig själv utan även andra för fara när man väljer att avlossa skott i dessa situationer.

– Man har även flera gånger skjutit på björn utan stöd och det är inte heller att rekommendera.

En fullständig rapport över länets björnjakt kommer att sammanställas och skickas till Naturvårdsverket i slutet av oktober eller början av november.

Mer läsning

Annons