Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd dieselskatt nytt hot mot jordbrukarna i länet

Höj dieselskatten med 40 öre per liter. Det var regeringens förslag i veckan – något som har fått länets redan hårt pressade bönder att reagera.

Annons

Lantbrukarnas allt kärvare situation har blivit som en följetong den här vintern.

Mjölkpriset har rasat nedåt och ätit upp allt mer av böndernas marginaler, vilket LT skrivit om vid ett flertal tillfällen.

I veckan kom nästa eventuella bakslag. Regeringen presenterade då sin energi- och klimatproposition och där föreslås att dieselskatten ska höjas med 40 öre per liter i två steg under 2011 och 2013. Detta för att Sverige ska klara sina miljömål.

Men det tog inte lång tid förrän Lantbrukarnas riksförbund, LRF, såväl som Skogsindustrierna reagerade starkt.

– Ofattbart att man gör det här i ett läge då det talas om att rädda jobb och det är ofattbart mot bakgrund av vad Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson sade i valrörelsen om att stärka jordbrukets konkurrenskraft. Var är den ambitionen nu, frågar Lars-Göran Pettersson, ordförande i LRF till TT.

Sven-Erik Hammar, tillförordnad ordförande i regionstyrelsen för LRF i Jämtland, säger att förslaget – om det går igenom – kan försvåra läget för länets lantbrukare.

– Vi tycker inte att det är bra. Höjs dieselskatten, utan att det blir någon form av kompensation så kommer det att försämra konkurrensen för de jämtländska bönderna.

– Här har vi långa transporter, både när vi tillverkar och för att frakta det vi producerar. Så det är klart att vi i inlandet och i glesbygden drabbas hårdare av ett sådant förslag, säger Sven-Erik Hammar, som säger att förslaget dessutom kommer mitt i en period när särskilt länets mjölkbönder är hårt pressade.

Mer läsning

Annons