Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd avgift efter sopfusk

/

Avgiften för att lämna avfall på Gräfsåsens återvinningsstation föreslås höjas med fem procent från årsskiftet.

Annons
Mindre sopor på grund av den vikande konjunkturen och fusk på återvinningsstationerna gör att Östersunds kommun måste göra vissa förändringar för nästa år.
Konjunkturen skulle kunna leda till minskade kostnader för att ta hand om Östersundarnas avfall. För hushållen i Östersunds kommun ser budgetförutsättningar för nästa år ändå bra ut.
Men för Gräfsåsens avfallsanläggning skulle konjunkturnedgång med minskade volymer ge negativa effekter på intäkterna.
- Jag tror inte vi märker av mindre avfall till följd av konjunkturen ännu men i sämre tider konsumerar vi mindre och då blir det också mindre avfall. I stället för att köpa en ny platt-tv behåller vi den gamla och lämnar då inte tjock-tv till återvinningen, säger Ola Skarin som är renhållningschef på Östersunds kommun.
Men till julhandeln tror han att de ekonomiskt sämre tiderna kan komma att visa sig i på soptippen.
- På Gräfsåsen är det framförallt företag som lämnar material, och de betalar för varje tillfälle. Om volymerna går ned minskar också intäkterna därför föreslår vi att tippavgiften för avfall höjs, säger Ola Skarin.
Ett annat problem som i slutänden sätter sina spår i ekonomin är att inte alla besökare respekterar de regler som gäller för de kommunala återvinningscentralerna.
- Det är inte så ovanligt att företagare från kommunen och även privatpersoner från närliggande kommuner lämnar sin återvinning i de kommunala återvinningsstationerna som är till för kommunmedborgarna i Östersund. Företagare ska åka till Gräfsåsen. Och kommuninvånare ska lämna sin återvinning i sin kommun, säger Ola Skarin.
Fusket ger också arbetsmiljöproblem för personalen på återvinningsstationerna.
- Deras jobb är sköta stationen och hjälpa till - inte att jaga dem som inte får slänga avfall där, säger Ola Skarin.
En annan faktor som påverkar renhållningsekonomin är att kommunen inte längre kommer att få ersättning för att ta emot mjukplast i de brännbara soporna.
- Det gäller bara i Östersunds kommun och innebär att mjukplast ska läggas i samma container som hårdplast, säger Ola Skarin.
Det börja gälla från 1:a november.
Ytterligare en faktor som påverkar ekonomin är tillståndet för verksamheten på Gräfsåsen inte tillåter att de hanterar oljeslam som det görs nu. En ny anläggning behövs för att fortsätta göra det. Omändringen ger minskade intäkter på cirka 1,5 miljoner för återvinningsanläggningen.
- Vi har bestämt att lägga ned hanteringen och efter årsskiftet kommer oljeslam att behandlas hos Lundstams eller Ragnsell.
Miljö- och samhällsnämnden tar på onsdag ställning till förslaget om höjd tippavgift på Gräfsåsen. Ytterligare ett förslag är att tippavgiften för krossning och sortering av avfall höjs från 1 200 kronor per ton till 1 400 kronor per ton från och med 1 januari.
J Deras jobb är sköta stationen och hjälpa till - inte att jaga dem som inte får slänga avfall där.
Ola Skarin

Mer läsning

Annons