Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsta födelsetalet på 15 år

/
  • Ulrica Sandström, barnsjuksköterska på BVC i Östersund, höll i går en kurs i hur man går från amning till vanlig kost. ”Man ska passa på att ge barnen när de ammat, är mätta och nöjda. Det kan kanske låta konstigt, men smakportionerna är inget de ska bli mätta på från början utan bara prova för att känna smak och konsistens”.
  • Arvid Berglund, fem månader, är ett av barnen som föddes i länet förra året – ett år som blev ett trendbrott vad gäller barnafödandet.  Foto: Ulrika Andersson
Foto: scanpix

1 314 barn – så många barn föddes i länet förra året och det är något av ett trendbrott. Senast länet kunde stoltsera med fler födda bäbisar var 1995.

Annons

Det var 15 år sedan som det föddes så många barn i länet. Det visar statistik från SCB, statistiska centralbyrån.

Då, 1995, fick vi 1 349 nya länsbor mot 1 314 förra året. Å andra sidan är det många hundra barn färre jämfört med 1990 då 1 880 barn såg dagens ljus i länet.

Som kuriosa kan nämnas att samtidigt som barnafödandet verkar öka så stiger också medelåldern bland föräldrar som får barn första gången.

Siffror från SCB visar att 1973 så var mamman 23,61 år gammal och pappan var 26,64 år. Den genomsnittlige förstagångsföräldern har efter det blivit allt äldre. För två år sedan hade såväl mamma som pappa blivit ganska precis fem år äldre; mamman var 28,22 år och pappan 31,10 år gamla.

På barnavårdscentralen i centrala Östersund möte LT tre mammor och en pappa som alla är föräldrar för första gången. Barnsjuksköterskan Ulrica Sandström ska hålla i en kurs om hur man får barnen att börja äta annat än mammas bröstmjölk.

Barnen, Anja, Arvid och Nils-Jonas, är runt fem månader och har redan så smått fått proväta lite potatis och annan lätt rotfrukt.

Mamma Jenny Berglund berättar att det egentligen är först nu som den lille Arvid börjat kunna kommunicera med omvärlden.

– Det är nu vi har en individ i familjen som vi börjat lära känna.

Frågan om vad som kan kännas mest skrämmande med att vara nybliven förälder är för övrigt nästan omöjlig att besvara.

– Jag har inte ens haft småsyskon att träna på så jag är helt offside. Det är mycket tankar, säger Oscar Berglund.

Jenny berättar att hon är mer än positivt överraskad hur samhället ställer upp för nyblivna föräldrar.

– Man känner sig väldigt välkommen överallt. Öppna förskolan finns och bemötandet här på BVC är fantastiskt. Jag visste inte att det fanns så mycket hjälp och stöd att få för föräldrar.

Mer läsning

Annons