Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsta avgiften i Tännas-Ljusnedal – dyrast att begravas i Föllinge

/

Kyrkoavgifterna för 2010 är nu klubbade och klara – och trots lågkonjunkturen har få församlingar i landet höjt prislappen för sina medlemmar.

Annons

Det konstaterar Svenska kyrkan, som har sammanställt alla avgifter för nästa år.

Återigen är det den lilla församlingen Tännäs-Ljusnedal i västra Härjedalen som tar ut den största avgiften av sina medlemmar, jämfört med andra församlingar i Jämtlands län. Detta trots att de inte har höjt några avgifter sedan förra året. 2,20 kronor per intjänad hundralapp får medlemmarna lämna.

Och återigen är det Östersunds församling som tar ut det lägsta beloppet av sina medlemmar, trots att kyrkofullmäktige i höstas beslutade att höja avgiften från 1,22 kronor per hundralapp till 1,41 kronor.

Även i riket kan man se stora skillnader i avgifterna mellan glesbygd och städer. Nacka församling i Stockholm har landets lägsta avgift, med 61 öre per hundra kronor. Högsta avgiften i år finns inom Dalhems församling på Gotland med 1,76 kronor per hundra kronor.

Även begravningsavgiften inom Östersunds församling (som även de som inte är medlemmar i Svenska kyrkan får betala) höjdes, från 22 öre per hundralapp till 26 öre.

Föllingebygdens församling tar dock ut betydligt mer i begravningsavgift. 75 öre per hundralapp får de som är folkbokförda inom området betala. Det är mest i länet.

De stora skillnaderna i avgifterna mellan glesbygd och städer, både när det gäller kyrkoavgiften och begravningsavgiften, förklaras med att det bor färre på landsbygden och de har överlag lägre löner och lägre pensioner. I städerna har fler arbete och lönerna är högre.

Fotnot: Kyrkoavgiften är den sammanlagda avgiften till begravningen, församlingen och stiftet, som medlemmarna får betala.

Mer läsning

Annons