Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre hyror i centrum i plan för nya bostäder

Bostadsbristen i Östersund ska lösas med hjälp av en förtätning i centrala delar. – Det handlar om döda ytor som inte utnyttjas, påbyggnader och att bygga på höjden, säger Anne-Katrin Ångnell, exploateringschef, Östersunds kommun.

Annons

Sedan i december har Anne-Katrin Ångnell suttit med i en grupp med byggherrar, fastighetsägare och samhällsplanerare. Tillsammans har de tagit fram förslag på hur kommunen ska kunna bygga fler bostäder. Och nå tillväxtmålet på 65 000 invånare 2020.

– Om vi ska öka med 600 invånare per år måste vi bygga 400 nya bostäder om året i Östersund med omnejd, säger Anne-Katrin Ångnell.

Förtätning av bostäder i centrala delar av Östersund är ett av gruppens förslag. Tidigare har det pratats flera gånger om nybyggnation på parkeringen nedanför Mittpunkten. Men för övrigt är diskussionen om att bygga nya bostäder i centrum något nytt.

– Vi har inte pratat om exakta områden. Men det handlar om döda ytor som är bortglömda och inte ger något värde. Det finns även gamla fastigheter som behöver rivas och byggas upp på nytt, säger Anne-Katrin Ångnell.

Högre hyror är ett annat förslag som gruppen tagit fram. Enligt Anne-Katrin Ångnell är hyresnivåerna generellt låga i Östersund med omnejd. Hon jämför Östersundsbostäder med Mitthem i Sundsvall där månadshyrorna i snitt är 100 kronor dyrare.

– Östersundsbostäder är ett effektivt bolag med låga kostnader. Men det innebär att privata hyresvärdar måste anpassa sina hyror. Det går inte att ha så låg lönsamhet när man ska bygga nya bostäder, säger kommundirektör Bengt Marsh.

Hyrorna ska anpassas till att bättre stämma överens med betalningsviljan, som är högre i centrala områden. Men enligt Bengt Marsh är det ingenting som kan genomföras på kort sikt. Det viktiga, enligt honom, är att diskussionen kommer igång.

– Det är självklart en känslig fråga att höja hyrorna. Men högre hyror är en förutsättning för att kunna bygga nytt. Ökar hyresnivåerna skickar vi en signal till byggherrarna att det finns stor efterfrågan på bostäder här, säger Anne Katrin Ångnell.

Förutom förtätningar av bostäder i centrala delar har framförallt fyra områden diskuterats för nybyggnation.

Vid Storsjö strand skulle 500 lägenheter kunna byggas, 700-800 bostäder på Stadsdel Norr, 250 lägenheter i Remonthagen och 150 bostäder i Brittsbo.

– Problemet är att det finns många bostäder på gång men det är inte mycket som är planlagt, säger Anne-Katrin Ångnell.

Förslagen som gruppen tar fram ska presenteras den sista mars. Sedan ska ett politiskt beslut fattas senast i juni.

Mer läsning

Annons