Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög tid att smaska jäst fisk

/
  • Jonas Hagström, Gräftåvallen:– Nej det blir det inte. Jag har aldrig provat surströmming.
  • Eva Olofsson, Brunflo:– Nej, jag åt förra helgen och bryr mig inte om när premiären är.
  • Emma Skylbäck, Mörsil:– Nej, det blir det inte. Jag är vegan.
  • Ståle Frengen, Trondheim:– Nej, inte för mig. Jag äter inte surströmming och har hört att det lukar förfärligt illa när man öppnar burken.
  • Ingegerd Wennberg, Östersund:– Nej, inte mitt i veckan. Kanske till helgen i stället.

På torsdag nästa vecka är det surströmmingspremiär.

Annons

Vid rätt temperatur och saltning av fisken blir ett mjölksyraenzym i fiskens ryggrad verksamt. Fisken börjar jäsa och det bildas mjölksyra och olika aminosyror. Metoden är ett gammalt sätt att konservera fisk på.

Att den tredje torsdagen i augusti kom att bli surströmmingspremiären kommer från en gammal skrift. Syftet var att förhindra att dåligt jäst och omogen fisk går till försäljning. 1998 bestämde Livsmedelsverket att upphäva den gamla kungörelsen.

Surströmming hade sin storhetstid under 1700-talet på grund av stora fältslag och behovet av krigsföda. På 1970-talet trodde man inte att surströmmingen hade någon framtid.

”Det visade sig vara fel. Surströmmingstraditionen lever vidare i största välmåga och konsumtionen har snarare ökat än minskat sedan dess”, skriver föreningen Svensk fisk i ett pressmeddelande inför premiären.

Mer läsning

Annons