Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög hyra hotar radioentusiaster

/
 • Mikael Andersson som är vice ordförande i Jemtlands radioamatörer, klättar upp i masten för att justera en         antenn. Sven-Henrik Östberg håller sig däremot kvar på terra firma. Foto: Henrik Flygare
 • ”Om vi inte får ihop pengar till hyran så hotas klubbens existens”, säger ordförande för Jemtlands radioamatörer Sven-Henrik Östberg.
 • Via sitt antennät som finns i stora delar av länet kan Jemtlands radioamatörer kommunicera trådlöst överallt. Här är Sven-Henrik Östberg och Mikael Andersson vid en av antennerna uppe på Torråsen.
 • Sten-Åke Körner har under kvällen haft kontakt med bland annat Italien via kortvågsradio. Han föredrar att kommunicera via sin telegrafnyckel och använder då morsealfabetets signaler.

Den drastiskt höjda hyran för klubbstugan i Torråsen hotar nu Jemtlands radioamatörers existens. För att kunna ha lokalen kvar kämpar medlemmarna för att få in pengar.

Annons

Det var när Östersunds kommun 2007 tog över marken vid Torråsen från försvaret som problemen började. Från att bara betalat en symbolisk summa till försvarsmakten så var Jemtlands radioamatörer nu tvungna att få fram 26 000 kronor per år för hyran.

– Vi har försökt förhandla med kommunen men de är hårdnackade, säger Sven-Henrik Östberg som är ordförande i föreningen. Visst kan vi höja medlemsavgifterna men utslaget på de 80 medlemmar vi har så blir det drygt 300 kronor, risken är att vi förlorar medlemmar då. Om vi inte lyckas hitta pengar till hyran så hotas hela verksamheten.

Klubblokalen är ett tvåvåninings trähus vid Torråsen som är omgivet av stora antenner. Med dessa antenner och radioutrustningar i huset kan klubben medlemmar kommunicera med hela världen genom radiovågor. Huset är en samlingsplats för de som delar intresset att hålla på med amatörradio.

– Det är synd att kommuner och länsstyrelse inte riktigt förstått vilken resurs vi är, säger Mikael Andersson som är vice ordförande. Vid en större olyckshändelse eller en allvarlig naturkatastrof typ kraftiga oväder så kan vi hjälpa till med att upprätthålla samband mellan olika enheter och stabsplatser.

Nu försöker klubbmedlemmarna få ihop så mycket pengar som möjligt för att klara den nya hyran, bland annat genom att sälja sina sambandstjänster till olika idrottsevenemang som till exempel rallytävlingar. De ska också sköta parkeringen under Digiloo i Bispgården.

Mer läsning

Annons