Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög andel företagsamhet i länet

Jämtland hör till de tre län i landet där störst andel människor räknas som företagsamma. Det visar en mätning som Svenskt Näringsliv låtit göra.

Annons

Mätningen görs två gånger per år och heter Företagsamhetsmätningen. I går presenterades statistiken för det första halvåret 2009. Mätningen visar att andelen företagsamma individer i Jämtlands län är stor. Totalt är 13,4 procent av den arbetsföra befolkningen aktivt företagsamma. Bara Gotlands och Stockholms län har en större andel företagsamma invånare. Genomsnittet i Sveriges ligger på 11,7 procent.

Andelen företagsamma kvinnor i Jämtland är 27,4 procent och andelen företagsamma under 35 år är 13 procent. Båda kategorierna ligger under riksgenomsnittet.

Totalt sett är företagsamheten alltså relativt stor i länet men det finns också betydande skillnader mellan kommunerna. Åre har störst andel företagsamma med 19,5 procent av den arbetsföra befolkningen. I Östersund däremot är bara 10,8 procent av de arbetsföra aktiva i något företag.

Den kommun där företagsamheten vuxit mest sedan föregående mätning är Ragunda. Blygsamma 14 företagsamma personer har tillkommit kommunen men antalet ger ändå en tillväxt på 2,4 procent. Tillväxten i landet ligger på bara 0,6 procent. I Strömsund, Åre och Östersunds kommuner var nettotillväxten av företagsamhet negativ.

Som företagsamma räknas de personer som har en f-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag, eller är vd alternativt ordinarie styrelseledamot i ett aktiebolag som är aktivt.

Mer läsning

Annons