Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hobby var näringsverksamhet - slutade med dom i tingsrätten

En man har köpt och sålt bilar under flera års tid och tjänat pengar på det, men han lät bli att bokföra och betala skatt på förtjäntsten. Samtidigt har han haft sjukersättning respektive arbetslöshetsersättning.

Annons

Men nu är det slut med det, mannen har dömts till villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst.

En skatterevisor, som kallats som vittne i rätten, uppskattar att mannen genom sin handel med bilar under gjort en vinst på drygt 200 000 kronor. Han har under fyra års tid köpt och sålt 100 bilar.

Själv menar mannen att han hållit på med bilhandel sedan han var ung genom att bilar är hans stora intresse, men att han tjänat betydligt mindre på detta än vad skatteverkets beräkningar. Han menar att han också har frågat hur många bilar man kan köpa och sälja och att han fått till svar att det inte finns någon gräns. Samtidigt har mannen medgett att det rör sig om cirka 100 bilar, att han haft vissa bilar ute till försäljning på internet och dessutom att han insett att han kunna göra en vinst på fordonen.

Tingsrätten anser att handeln med bilar skett i sådan omfattning att det utgjort näringsverksamhet och att mannen varit bokföringsskyldig. Rätten dömer mannen för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Under den aktuella perioden hade mannen sjukersättning och ersättning från arbetslöshetskassan. Den nu dömda mannen säger sig inte ha känt till att hans handlande med bilar var ett arbete som kunde påverka ersättningen, eftersom att bilarna var hans hobby.

Tingsrätten gör bedömningen att det inte finns något som från början tyder på att mannen haft avsikten att under flera år vilseleda försäkringskassan och arbetslöshetskassan. Därför kan han inte dömas för grovt bedrägeri, som han åtalades för. Tingsrätten gör dock bedömningen att mannen vid 12 olika fall bör dömas för bedrägerier, även om han är skyldig till fler än så då döms han inte för det då brotten är preskriberade. Han döms att betala nästan 50 000 kronor i skadestånd till försäkringskassan.

En av nämndemännen meddelade skiljaktig mening och anser inte att det är bevisat att mannen vare sig av uppsåt eller oaktsamhet gjort sig skyldig till bokföringsbrott eller försvårande av skattekontroll.

Dessutom döms mannen för smuggling. Vid tre tillfällen har han fört in stora mängder alkohol i landet. Det handlar sammanlagt om hundratals liter öl och vin och över 1000 liter sprit.

Vid ett av tillfällen genomfördes smugglingen tillsammans med en annan man. Den andre mannen döms till villkorlig dom 100 timmars samhällstjänst.

 

Mer läsning

Annons