Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtsjuka barn i länet ska få experthjälp via bredband

/
  • ”Oavsett var man bor i landet har du tillgång till samma superexpert. Vi är väldigt tacksamma för detta nätverk som blir en gåva från Hjärt-Lungfonden”, säger barnläkare Estelle Naumburg på Östersunds sjukhus.      Foto: Robert Henriksson

Varje år föds 13 barn i Jämtland med hjärtfel. I dag finns det totalt 250 hjärtbarn i vårt län. Nu startar Hjärt-Lungfonden en insamling till ett telemedicinskt nätverk som kommer att förbättra vården avsevärt för dessa barn.

Annons

Ett nytt expertnätverk ska knyta samman barnkliniken vid Östersunds sjukhus med ett tjugotal barnhjärtkliniker över hela landet.

Detta för att göra barnhjärtvården mer tillgänglig och jämlik för alla barn, oavsett var i Sverige de bor.

– Vi utreder barnen här, när vi hittar saker och ting som behöver åtgärdas eller diskuteras då bränner vi våra undersökningar på cd-skivor, skriver brev och skickar till Göteborg eller Lund beroende på var de ska opereras, säger barnläkare Estelle Naumburg vid Östersunds sjukhus.

Hon säger också att om det är akut kan de ringa till specialisterna och beskriva det de ser.

– När nätverket blir verklighet kan vi titta på samma bilder samtidigt.

Estelle Naumburg poängterar att ett telemedicinskt nätverk passar väldigt bra för ett län som Jämtland och att det är demokratiskt.

– Oavsett var man bor i landet har du samma tillgång till superexperter. Vi är väldigt tacksamma för detta nätverk som blir en gåva från Hjärt-Lungfonden.

Kommer landstinget att satsa något själva?

– Landstinget satsar väldigt mycket på telemedicin just nu med en projektanställd expert. Det ligger i linje med denna satsning, men Jämtland är efter övriga landsting och vi är i stort behov av telemedicin. Det måste finnas en anställd på landstinget som tar hand om telemedicinska frågor på heltid.

– Det sparar otroligt mycket pengar, vi behöver inte resa eller skicka patienter i onödan, vi får bättre möjlighet att presentera våra patienter, vi kan ha distansmottagningar. Det finns otroligt mycket att göra inom telemedicin.

I dag är den avancerade barnhjärtsjukvården koncentrerad till universitetsklinikerna i Lund, Göteborg, Stockholm/Uppsala och Umeå, men hjärtebarn föds och lever i alla delar av landet.

– Ett nätverk som knyter ihop landets barnhjärtkliniker med hjälp av bredband och videokonferensteknik har efterlysts av landets experter på barnhjärtan, men har inte prioriterats av landstingen. Under februari samlar Hjärt-Lungfonden in pengar för att finansiera ett sådant nätverk, säger Bo Lundell, överläkare och specialist i barnkardiologi vid Astrids Lindgrens barnsjukhus i Solna i ett pressmeddelande.

Redan i höst hoppas de att barnhjärtnätet Gertrud kan finnas på plats för att läkarna lättare ska kunna dela kunskap och erfarenheter, ställa diagnoser och besluta om bästa behandling utan att behöva göra tidskrävande och kostsamma resor. Det ger en jämlikare vård oavsett var i landet barn med hjärtfel bor.

Under februari genomför Hjärt-Lungfonden ”Alla barnhjärtans månad” för fjärde året i rad. Målet är att samla in 10 miljoner kronor. Förutom inköp och installation av barnhjärtnätet Gertrud ska insamlingen också finansiera minst tre doktorandtjänster inom barnkardiologi.

Mer läsning

Annons