Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtsjuk skickades hem med antibiotika

Provsvaren visade symtom på hjärtsvikt. Men i stället för hjärtmedicin skickades patienten hem med antibiotika. Nu har den ansvarige läkaren från länet fått en erinran efter felbehandlingen.

Annons

Det var under hösten 2007 som den då 81-årige mannen besökte en hälsocentral i länet.

Mannen, som tidigare haft hjärtinfarkt samt led av kronisk, obstruktiv lungsjukdom, KOL, hade under ett par veckor haft svårt att andas och slemmig hosta.

Den ansvarige läkaren tog bland annat BNP-prover på mannen för att kontrollera eventuella hjärtproblem.

Men trots att provsvaren var höga uteslöt läkaren hjärtsvikt och bedömde mannens hosta som ett tecken på att han blivit sämre i sin lungsjukdom och skrev ut antibiotika till honom.

Ett par månader senare besökte mannen åter hälsocentralen.

Samma läkare bedömde då att mannen blivit bättre tack vare antibiotikakuren.

Trots att mannen och hans anhöriga frågade om det inte kunde vara hjärtat som krånglade skickades han hem.

Under hösten 2008 lades mannen in akut på Östersunds sjukhus där det konstaterades att han hade hjärtflimmer. Ytterligare ett par månader senare fick han återigen uppsöka akutsjukvård. I januari i år avled mannen av vad som tolkas som hjärtsvikt.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, har nu gett det ansvarige läkaren vid hälsocentralen en erinran eftersom han efter provsvaren från BNP-undersökningen inte vidtog några åtgärder – trots att provsvaren var förhöjda. ”Felet är varken ringa eller ursäktligt”, konstaterar HSAN.

Mannens anhöriga har dessutom tagit ärendet vidare ytterligare ett steg. De har bett Socialstyrelsen följa upp ärendet för att säkerställa rutiner och patientsäkerheten vid den aktuella hälsocentralen.

Läkaren själv har förklarat missen i samband med provsvaren med en kombination av datorstrul, hög arbetsbelastning och personliga angelägenheter. Han tror själv att han signerat provsvaret av misstag i samband med att datorn ”hängt sig” och därför inte upptäckte de höga värdena.

Mer läsning

Annons