Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälmar riskfaktor i skogen

/
  • ”Arbete med motorsåg är landets förmodligen farligaste arbete”, säger Mats Hallqvist som i tors- dags kväll gav goda råd om hur man kan undvika olyckor i skogen.   Foto: Henrik Flygare

Undermåliga hjälmar är största bristen i frågan om säkerheten i skogen. Efter fem år är det dags att byta.

Annons

Till de kurser om säker skog som genomförs runt om i länet får besökarna ta med sig sina hjälmar och visa upp dem. Skogsägare i kommunerna får utskick inför varje tillfälle.

– Vid varje träff brukar åtta, tio hjälmar bli underkända, säger Mats Hallqvist som håller kurserna i säker skog.

På torsdagskvällen var det dags i Ope i samband med en butikskväll, som är uppföljningen på bystugeträffarna. Alltsammans är ett EU-finansierat projekt.

Hittills har omkring 1 000 besökare tagit del av råden och nu är det bara Strömsunds kommun kvar på Jämtlandskartan.

– Hjälmar är förbrukningsmaterial och det är UV-strålning som gör att de blir dåliga. En del som kommer på träffarna har 20 år gamla hjälmar och ibland spricker de direkt när man klämmer på skärmen, säger Mats Hallqvist.

På nya hjälmar visar en knapp UV-strålningen och när knappen blir helvit är det dags att byta. En komplett skyddsutrustning med skor ligger på omkring 8 000 kronor. Det finns goda skäl att vara välutrustad. Omkring 55 000 nya motorsågar säljs årligen och olycksstatistiken förskräcker.

Mellan fem och tio dödsfall, och 3 000 registrerade olyckor, inträffar varje år. I arbetslivet utgör det 20 procent av dödsolyckorna, men skogsarbete står bara för fem procent av arbetstimmarna.

– Arbete med motorsåg är landets förmodligen farligaste arbete, säger Mats Hallqvist.

– De vanligaste felen och bristerna uppstår vid fällningen när folk är oaktsamma och får träd över sig. Det är då som dödsolyckorna uppstår.

Mer läsning

Annons