Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hit flyttar polisen om en månad

/
  • Länets polischef Stephen Jerand deltog i det första mötet om Certus i oktober 2004, och nu är det inte länge kvar tills han och drygt 200 anställda på myndigheten flyttar in. Nu är lokalerna mer anpassade efter behoven menar han.
  • Länets polischef Stephen Jerand deltog i det första mötet om Certus i oktober 2004, och nu är det inte länge kvar tills han och drygt 200 anställda på myndigheten flyttar in. Nu är lokalerna mer anpassade efter behoven menar han.
  • Möjligheten att ta emot familjer blir bättre i och med nybygget.I anslutningen till ett inspelningsrum för videoförhör finns en stor toalett, där det förutom en ”vanlig” toa, står en i miniformat för barn.
  • Varje häktescell har separat el och vatten, om det till exempel skulle bli en blodsmitta kan de bara stänga av den cellen och de andra kan fungera som vanligt. Det har också byggts en rastgård som till frihetsberövade kan nyttja för att få frisk luft. Höga betongväggar bildar rastgården.

Bättre arbetsmiljö, handikappanpassat, större yta, ett duschrum för polishundar, bättre anpassade lokaler för att ta emot familjer med barn, samordningsvinster och smidigare för besökare... men 2,2 miljoner dyrare hyra.

Annons

I maj flyttar polismyndigheten från sina lokaler på Köpmangatan till Certushuset på Fyrvalla. På tisdagen bjöds på husesyn.

Det byggs och snickras i de flesta av lokaldelarna där polisen ska husera.

Mycket är klart, men en hel del återstår. Det luktar nytt av lim och byggmaterial.

Det som tidigare var vagnhall har nu blivit till två plan. Stora takkupoler för ljusinsläpp har byggts. I samband med ett studiebesök från Länsstyrelsen i Stockholms län, som har liknande planer, bjöds det på en rundtur.

2,2 miljoner dyrare hyra samt det som satsats i utvecklingen av projektet är välinvesterade pengar menar länspolismästare Stephen Jerand.

– Om man jämför med vad en ombyggnad av nuvarande polishuset skulle ha kostat, som hade krävts om vi skulle vara kvar där, så är det här billigare, säger Stephen Jerand.

Enligt ombyggnadsförslaget av polishuset på Köpmangatan skulle myndigheten få betala 5,3 miljoner kronor i ökade hyreskostnader.

Enligt länspolismästaren kommer polisen, i och med de nya lokalerna, att bli effektivare och få samordningsvinster genom de andra aktörerna, bland andra SOS-alarm, räddningstjänsten och åklagarna, som också ska in i Certushuset så småningom.

Myndigheten har fått höjda anslag lika med summan av den högre hyran, men övriga kostnader har polisen fått stå för. Men Jerand har inte totalsiffran på kostnaden för de nya lokalerna.

– Vi spar inte pengar men vi tjänar på detta. Några av vinsterna är att vi kan hålla gemensamma utbildningar och övningar, säger Jerand.

En annan fördel han ser är att Certushuset också kommer att avsevärt förkorta tiden det tar för en oväntad händelse att bli känd för olika aktörer, så att de sedan kan agera snabbt.

– Att gå från vardag till krisläge snabbt är avgörande för insatsen och den tiden kommer vi kunna kapa rejält, säger Stephen Jerand.

Entrén till Certushuset är inte ombyggd ännu. Som besökare kommer man in i den del där restaurang Husman finns. Och till höger kommer man vidare till polisreceptionen. Strax bakom finns vakthavande polisbefäl och länskommunikationscentralen.

På bottenvåningen håller också polisens tekniska avdelning till, arresten finns också där.

Där LKC, länskommunikationscentralen, ska in var det stängt på grund av byggnadsarbetet. Det kommer att utgöra navet i Certuskonceptet.

Det är dock inte säkert att polisen kommer att överge centrala Östersund helt efter flytten.

– Vi får se om det utvecklar sig till att vi kommer att ha ett poliskontor i stan också, säger Stephen Jerand.

Certusprojektet är det första i sitt slag i Sverige och i norra Europa. Intresset för det som händer i Östersund är stort.

– Vi har precis kommit igång med arbetet och ska göra något liknande, säger Patrik Åhnberg, Stockholm stad.

– Men vår ansats är för hela länet, att knyta ihop alla 26 kommuner, länsstyrelsen och räddningstjänsten, säger Hans Spets, försvarsdirektör på Länsstyrelsen i Stockholms län.

Men för deras del är utgångspunkten ändå lite annorlunda än Certuskonceptet, alla som ingår i ovanstående delar kan inte rent fysiskt sitta under samma tak, men de ska bilda en samverkansarena.

Mer läsning

Annons