Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hillegården varslar personalen

Hillegården som bedriver vård för ungdomar minskar personalen när verksamheten görs om till sommaren. En konsekvens av att kommunerna köper färre långa placeringar.

Annons

– Det kommer nog att handla om att halva personalstyrkan måste gå. Prognoserna för året är inte så positiva, säger Lelle Hagström, vd på Hillegården.

Han räknar med att varsla hela personalstyrkan. De som får fortsätta får se sina tjänster förändrade. 21 fast anställda och fem vikarier finns på Hillegårdens tre behandlingshem. Förhandlingar med facket är planerade till den 9 juni. Lelle Hagström räknar med att kommunerna ställer om till att köpa kortare behandlingsinsatser för att bryta dysfunktionellt beteende hos ungdomar. Det innebär i sin tur mindre efterfrågan på långa placeringar.

– Den här trenden återupprepas i samband med valår. Då ska politikerna ha budget i balans och det uppnås med drastiska kortsiktiga åtgärder. Det som är speciellt den här gången är att det sker i samband med en ekonomisk kris, säger Lelle Hagström.

I dag finns 17 ungdomar på Hillegården Lelle Hagström konstaterar att det finns en del som tyder på att kommunerna räknar med att ta hand om längre placeringar själva.

– Erfarenhet och kompetens saknas hos kommunerna för att produceras bra resultat när det gäller att bedriva den här vårdverksamheten, konstaterar Lelle Hagström.

Han är kritisk till det han betecknar som ”vansinnig spariver” hos kommunerna och framhåller att de svagaste i samhället ofta utelämnas att klara sig själva, när den personal som kan hjälpa dem ta sig ur en destruktiv situation måste sluta sina anställningar.

Mer läsning

Annons