Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het debatt slocknar – nu börjar folkstormen lägga sig

/

Höstmörkret sänker sig och kommunens beslut att släcka en stor del av Östersunds gatubelysning märks allt tydligare. Men folkstormen verkar ha svalnat och få hör av sig till kommunen för att klaga.

Annons

Under vintern och våren fattade Östersunds kommun beslut om att spara pengar genom att dra ner på gatubelysningen i stan. På en del vägar har gatlamporna släckts helt, på andra är de släckta vissa tider. Bara i den centralaste delen av Östersund är gatubelysningen tänd alla dagar i veckan.

Beslutet att spara pengar på gatubelysningen retade många. Under våren gick debatten het och politikerna i miljö- och samhällsnämnden ändrade delvis sitt beslut när det gällde den totala sommarsläckningen.

Men efter den 27 juli gäller släckningen enligt det ursprungliga beslutet där ytterligare gator omfattas.

Jan Asplund är trafikchef på Östersunds kommun och berättar att folkstormen har lagt sig i princip helt. I alla fall när det gäller klagomål som kommer in till kommunen.

– Det har nästan inte varit nånting. Några har väl hört av sig men vi har hört väldigt lite.

Han berättar också att de som ringt och haft synpunkter den senaste tiden har varit personer som inte berörts alls av släckningen. Det vill säga människor som inte behöver vara ute mellan 02.00 och 05.00 på vardagsnätterna.

– Det är väldigt få som egentligen berörs av släckningen. Den här tiden på dygnet är det ju inga skiftbyten eller passbyten som gör att folk måste ta sig till och från arbetet. Det är klart att det är några som märker av det men de är inte många.

Jan Asplund säger att kommunen i dagsläget inte planerar att göra någon särskild uppföljning för att ta reda på hur folk upplever släckningen. Han säger också att det är svårt att kontrollera hur den påverkar exempelvis trafiksäkerheten eller antalet brott.

– Det är så himla svårt att mäta hur det här påverkar ur trafiksäkerhetssynpunkt. Det sker få olyckor och det är svårt att få ett bra statistiskt underlag.

Polisen i Jämtland har under sommaren utrett en dödsolycka som skedde på Rådhusgatan i maj efter att gatubelysningen släckts för sommaren. En del menade då att den släckta gatubelysningen kunde vara en bidragande orsak till olyckan.

Polisen har nu lagt ner utredningen och meddelar att bilföraren inte kan lastas för olyckan. Det vill säga att det inte finns några bevis för att föraren varit oaktsam eller kört för fort.

Mer läsning

Annons