Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Herregud, har vi lagt ut pengar på detta”

/
  • Mona Nyberg, ordförande för landstingets revisioner, är inte nöjd med rapporten där två konsulter granskat landstingsrevisionens verksamhet. Detta klargjorde hon tydligt under gårdagens landstingsfullmäktige.

– Vi är inte nöjda med rapporten. Det har lagts för mycket fokus på revisionens före detta chef.

Det säger Mona Nyberg (S) ordförande för landstingets revisorer.

Annons

– Min första tanke när jag läste rapporten, först av alla, var ”Herregud, har vi lagt ut pengar på detta”.

LT kunde i gårdagens tidning berätta om rapporten Revision av revisionen, där två konsulter granskat landstingsrevisionens verksamhet. Rapporten kom i stället mest att handla om revisionskontorets pensionerade chef Lennart Ledin som beskrivs i väldigt negativa ordalag.

I går under landstingsfullmäktige äntrade Mona Nyberg talarstolen till hans försvar.

– Om Lennart varit så besvärligt varför har då ingen plockat bort honom tidigare. Han har ändå varit hos landstinget i 26 år, säger hon.

Konsultrapporten har kostat landstinget 160 000 kronor och Mona Nyberg menar att det inte är någon nyhet att folk tycker att Lennart Ledin varit besvärlig.

– Men vi som jobbat med revisionen har inte den uppfattningen, han är kunnig och vi har kommit långt i det här landstinget tack vare Lennart.

Hon förklarar också att de flesta granskningsuppdragen har kommit från styrelsen.

– Lennart har inte redovisat en enda rapport det här året exempelvis, han är dessutom den som gjort minst med granskningar.

Mona Nyberg säger ändå att det i rapporten har getts en positiv bild av revisionen, men det finns kritik och den tänker de ta till sig.

– Men klart är att revisionen även framöver kommer att vara kritisk, säger hon. Vi har som sagt en annan syn på Lennart Ledin, han har då aldrig försökt att styra oss förtroendevalda.

Ändå är det så att tjänstemännen anser att Lennart Ledin har varit lite väl hård i sina bedömningar. Men det var som sagt inget nytt.

– Tack för att du gav Lennart Ledin upprättelse, säger Finn Cromberger (FP). Lars-Olof Eliasson (KD) konstaterar att landstinget inte har fått den produkt som de efterfrågat.

Mer läsning

Annons