Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemvärnare från länet på väg till samövning med Nato

/
  • Från vänster:  Sven-Erik Reinhammar, Jonas Borefors och Jakob Eiserman. De är klara med packandet och väntar på att ge sig iväg. ”Det är en enormt stor övning. Det ska bli kul att vara med”, säger Jakob Eiserman. oto: Ulrika Andersson
  • ”När jag blev tillfrågad om jag ville vara med på övningen så var svaret självklart vill jag det när tillfället ges”, säger Eva Sahlin. Hon gissar att hennes och hunden Aikas uppdrag bland annat kommer att handla om att bevaka någon anläggning.”Hunden hör tidigt om någon försöker smyga sig på”, säger Eva Sahlin.
  • ”Det är första gången vi som hemvärnsförband är med på en sådan här övning”, säger Mikael Jonsson, plutonchef.
  • Tanja Andershem lägger sista handen vid sina personliga tillhörigheter som ska med på turen. Hon har varit med i hemvärnet cirka åtta år, sedan 2002 har hon lastbilskort och det är att köra som är hennes uppgift under resan till övningen.

Schäfern Aika är på gång. Hon skäller, springer runt, krafsar i snön och viftar på svansen. Matte Eva Sahlin har sina gröna kläder på och då vet Aika att det är arbete som väntar.
De ska delta i Cold respons, en multinationell veckolång övning för länder som ingår i Nato och Partnerskap för fred.

Annons

På A4, Frösön, var det på måndagseftermiddagen samling för de hemvärnare från länet som ska delta i övningen. Sammanlagt 15 nationer och cirka 7000 personer deltar i övningen, däribland ett 40-tal från hemvärnsförbanden i Jämtlands län. Fyra hundar med hundförare är också med, Aika och Eva är ett av paren.

– Jag har alltid gröna kläder (hemvärnskläderna) på mig när vi tränar, så Aika vet att det är jobb på gång nu när jag har det, säger Eva Sahlin.

Aika är otålig.

– Hon vet att något är på gång, men hon blir lugn igen när jag sätter henne i buren så resan kommer inte att bli något problem, säger Eva Sahlin.

Efter att allt är packat äter deltagarna en gemensam middag och sedan påbörjas resan mot Narvik. Någonstans norr om Narvik ska de hålla till.

– Att hemvärnet är med på internationella övningar är inte så vanligt. Det är första gången vi som hemvärnsförband är med, säger Mikael Jonsson, plutonchef.

En efter en droppar deltagarna in till samlingsplatser på Frösön. En container lastas med det som behövs för en vecka ute i fält.

– Den kommer att bli proppfull, säger Mikael Jonsson.

Dels har deltagarna med sig personlig utrustning dels ska den gemensamma utrustningen också med, till exempel tält, mat, ved, utrusning för sambandscentral med mera.

Tanja Andershem och Jonas Wallin ska turas om att köra lastbilen med containern.

– Jag har haft lastbilskort sedan 2002 men är inte så van att köra så det känns bra att vi kan turas om, säger Tanja Andershem.

Mer läsning

Annons