Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlösa utnyttjar inte det nya akutboendet – trots kylan

/
  • ”Vi är för dåliga på att marknadsföra oss”, säger Veronica Haase på Björkebo.Foto: Håkan Luthman

– Trots att vi vet att det finns många hemlösa i Östersunds kommun så står vårt akutboende nästan tomt på nätterna. Jag tror att många inte känner till att de kan komma hit och få en säng, en dusch och förtäring helt gratis.

Annons

Det säger teamchefen på Björkebo, Veronica Haase, som är förvånad att inte kommunens övernattningsrum används mer, särskilt när det är så kyligt ute som nu.

Varje natt finns det mellan fem och sex tomma sängar på boendet.

– Det är en form av resursslöseri som kanske beror att vi är för dåliga på att marknadsföra oss. Många av de som behöver komma hit är svåra att nå, särskilt kvinnorna, säger hon.

Skulle polisen eller vaktpersonal få tips om att någon hemlös uppehåller sig i någon källare eller i lasarettets kulvertar så får de åka med upp till boendet och sova där i stället. Samtidigt erbjuds en dusch och möjlighet att tvätta kläder. Smörgåsar och filmjölk ingår också i akutboendet. Kommunen erbjuder också kontakthjälp med en handläggare för de som vill.

Enligt Veronica Haase så fanns det under fjolåret cirka 75 hemlösa inom kommunen.

I år ser situationen betydligt ljusare ut sedan Björkebo öppnade för en dryg månad sedan.

– Många bor hos kompisar och föräldrar, så mörkertalet är stort när det gäller hur många hemlösa det finns nu. Men vi vet att det inte bara är missbrukare som saknar eget boende, det gäller också många ungdomar som inte har råd att betala de höga hyror som gäller på bostadsmarknaden.

Akutboendet har åtta platser, två för kvinnor och sex för män. Dessutom finns tio rum för uthyrning och 20 lägenheter.

– Sammanlagt kan vi ta emot 38 stycken bostadslösa här på Björkebo.

Veronica Haase berättar också om sysselsättningscentret Brytpunkten, dit man kan få komma och snickra och måla eller hålla på med någon annan sysselsättning.

– Vi har ett 25–tal personer som kommer dit varje dag och den verksamheten har blivit mycket populär, säger hon.

Mer läsning

Annons