Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hem för stökiga ungdomar kostar kommunen allt mer

Att skicka stökiga ungdomar på ungdomshem kan fungera som en sista utväg för Östersunds kommun. Men det innebär dyra kostnader och man får ingen garanti för att ungdomarna skärper till sig.
– Vi ser allvarligt på kostnaderna, säger Dan Osterling, socialchef på Östersunds kommun.

Annons

De senaste åren har kostnaderna ökat för sociala insatser till unga.

– Kostnaden för åldersgruppen 0–15 har egentligen legat still. Det är i åldersgruppen 16–24 år som det har ökat. Det har att göra med flera saker. Bland annat har det med födselkurvan att göra. Just nu finns det helt enkelt lite fler som är 18 än vanligt, säger Dan Osterling.

På Östersunds kommuns socialkontor gör man vad man kan för att vända på slantarna.

Så mycket verksamhet som möjligt försöker man bedriva i kommunen för att minska på kostnaderna. Ibland startar man också nya verksamheter för att försöka spara pengar i slutändan, berättar Dan Osterling.

– Vi har fått ett principbeslut på ett halvvägsboende. Vi har ingen lokal för det än. Men vi har fått godkännande för att starta upp det, säger han.

Varför behövs halvvägshem?

– När ungdomar kommer hem från ungdomshem så behöver de få struktur, säger Dan Osterling.

Arbetet med effektivisering går bra tycker Dan Osterling. Men det kostnaderna stiger ändå hela tiden. Det krävs hela tiden mer resurser.

– Vid ett tillfälle 2007 hade vi 193 ungdomshemsplaceringar. 2008 var det 222 stycken, säger han.

I fredagens LT avslöjades att narkotikabrottsligheten ökar i länet, något som Dan Osterling märkt.

– Det vi kämpar emot är narkotikan. Det är oerhört vanligt med narkotika i Östersund. Mer vanligt än i övriga städer. Men vi försöker ju olika saker.

– Vi samarbetar med polisen och med krogarna. Vi försöker se till att få bort narkotikan från krogarna, säger han.

Hur länge har det varit så här med narkotikan?

– Det har varit i flera år. Ibland känns det som om det är för starka krafter och intressen som vi kämpar emot, säger han.

Ett av de ungdomshem som används flitigast av Östersunds kommun är Hillegården. I dag är Hillegården Jämtlands största ungdomshemsverksamhet. Företaget består av tre olika ungdomshem och flera familjehem. De senaste åren har man haft tuffa ekonomiska åtaganden.

– Vi hade dubbla lönekostnader en period då många av våra anställda vidareutbildades, säger Lelle Hagström, grundare och vd för Hillegården.

I stället så siktar Hillegården på att expandera sin verksamhet.

– Vi är delägare i ett företag som heter Scientum. Genom det företaget expanderar vi vår verksamhet, säger Lelle Hagström.

Mer läsning

Annons