Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helikoptern viktig under bärsäsongen

/
 • Håkan Röstlund tillbringar mycket tid med att flyga helikopter över landets         skogar. Ena dagen letar han försvunna bärplockare medan han andra dagen spanar efter personer som misstänks för jaktbrott. ”Vi har bland annat hittat jägare som försöker fånga örnar i saxar”, säger han. Foto: Håkan Luthman
 • Polishelikoptern används ofta när polisen behöver få god överblick, ta sig till svåråtkomliga ställen eller färdas snabbt. ”Det är ett jättebra verktyg”, säger polisen Håkan Röstlund.  Foto: Håkan Luthman

Det är högsäsong för bärplockare och fjällvandrare. Det innebär också många timmar i helikoptern för de flygande poliserna i Östersund. – Den här årstiden är det väldig många försvinnanden. På två dagar har vi eftersökt tre bärplockare, säger Håkan Röstlund, helikopterförare och polisinspektör.

Annons

Under sommaren och hösten snurrar polishelikoptern ofta i luften för att leta efter försvunna bärplockare eller fjällvandrare som har gått vilse eller skadat sig. Den är ett bra transportmedel när polisen behöver få god överblick, ta sig till svåråtkomliga ställen eller färdas snabbt.

– Det är väldigt långa avstånd här i Norrland. Händer det något i ett helt annat område finns vi som en resurs som snabbt transporterar ut polispersonalen, säger Håkan Röstlund.

För polisflyget märks det att bärsäsongen har börjat. Håkan Röstlund flyger nästan varje dag och han säger att de allt oftare letar försvunna bärplockare.

– Förut väntade de ofta lite för länge innan de ringde oss. När någon försvinner vill vi vara med i inledningsskedet innan personen har irrat sig för långt bort, säger Håkan Röstlund.

Att polishelikoptrarna ofta är med i ett tidigt skede innebär att de mycket fortare kan hitta personerna.

– Häromdagen behövde vi bara leta i tio minuter för att hitta en försvunnen bärplockare.

Hur lätt det är att hitta människor beror främst på terrängen och hur personen är klädd.

– Färgglada kläder är jättebra. De vi hittade i går hade vita hattar på sig. Det var perfekt.

– Det är bra om den försvunna personen går till ett öppet område när den hör en helikopter.

Det finns sex polishelikoptrar i landet. En av dem är placerad i Östersund men alla polisdistrikt i landet har samma rätt att få hjälp från polisflyget.

– Vi har främst ansvar för ett område från Umeå ner till Söderhamn och Sälen. Men vi kan också flyga till andra delar av landet om den närmaste helikoptern är ute på annat jobb, säger Håkan Röstlund.

Förutom att leta efter försvunna personer används helikoptrarna till att spana efter brottslingar, snabbt transportera poliser, fotografer och övervaka jaktbrott.

– Det är bara fantasin som begränsar vad vi kan hjälpa till med.

Fjällräddningen i Jämtland får också ofta hjälp från polishelikoptern. Det gäller fjällvandrare som har skadat sig men som inte är i behov av att åka ambulans. I både fjäll- och skogsmiljö kan det ibland vara svårt för helikoptern att landa.

– Vi kan gå ner på väldiga många platser men om det är alldeles för stenigt och mycket lutning kan det bli svårt.

I Östersund jobbar fyra piloter, en operatör som hanterar utrustningen i helikoptern, som exempelvis värmekameror och kikare, och en flygtekniker. Oftast är det en pilot och operatören som åker ut på uppdrag, men när det är sommar och semestrar åker piloterna oftast ensamma eller har med sig en lokal polis.

– Det är skönt att få med sig ett par extra ögon, för ofta handlar det om att vi ska söka någonting på marken.

Poliserna som flyger helikopter har alla börjat sina karriärer som vanliga poliser för att sedan vidareutbildas till helikopterförare. Håkan Röstlund har jobbat inom polisflyget i trettio år. Hans bästa minnen är från när han har räddat människor som har gått vilse.

– Många är ofta blöta, frusna och trötta. Då kommer vi som räddande änglar från himlen, säger Håkan Röstlund.

Mer läsning

Annons