Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helgserveringen stängs på äldreboendet Solberg

/
  • Besvikelsen är stor på äldreboendet Solberg. Lunchserveringen på helger kan komma att dras in från 1 juli. Maria Hallin, köksanställd, Ewa Hellström, undersköterska och Lennart Karlsson, boende i Solberg. Foto: Henrik Flygare
  • – Det känns som att det är en liten ekonomisk besparing som drabbar de boende hårt, säger undersköterskan Ewa Hellström.

Lunchserveringen på äldreboendet Solberg stängs under helgerna redan från den 1 juli. I dag, tisdag, föreslås vård- och omsorgsnämnden fatta beslut.

Annons

Matserveringen på äldreboendet Solberg i centrala Östersund har varit hotat tidigare.

Nu planerar Östersunds kommun att återigen stänga serveringen.

Enligt ett förslag som behandlas på vård- och omsorgsnämndens sammanträde i dag, ska lunchserveringen på helger stängas med start redan den 1 juli.

”Verksamheten går inte går ihop ekonomiskt och köksverksamheten dras med underskott varje år”, skriver tjänstemännen i neddragningsförslaget till nämnden.

Genom att begränsa öppethållandetiderna till endast vardagar räknar kommunen med att spara 50 000 kronor i år och cirka 100000 kronor på årsbasis.

– De som inte tar sig ut ur sina lägenheter kommer inte ut på hela helgen. Det är fruktansvärt, tycker undersköterskan och anhörigstödjaren Ewa Hellström.

– Det är bedrövligt att dra in på de äldre, säger Lennart Karlsson, en av de boende.

En anhörig hälsade på på Solberg när LT var på besök under tisdagen:

– Jag förstår egentligen inte vad de spar på. Matlådor måste ju köras ut ändå och någon måste hjälpa de äldre, säger han.

Köksanställda Maria Hallin, Ewa Hellström och Karin Säll, boende på Solberg, är rörande överens om att helgluncherna i stor utsträckning är en social tillställning där de äldre har möjlighet att umgås utanför de egna lägenheterna.

Tjänstemännen på vård- och omsorgsförvaltninen flaggar dock för fortsatta gemensamma luncher i matsalen – om hemtjänstpersonalen ställer upp:

”Verksamheten kan organiseras så att de brukare som har behov av hjälp omkring maten kan få matdistribution. Det går även att lösa genom att de som behöver hjälp kan få det på helgerna via hemtjänsten och få äta sin mat i gemenskap med de andra men då med hjälp från hemtjänstpersonalen”.

För de boende som klarar sig själva finns mötesplatser med matservering alla dagar på andra ställen i kommunen: Valla servicehus, Lugnviks servicehus, Lövberga servicehus, Häradsgården och Ängegården.

Mer läsning

Annons