Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hela torget kommer att lysa”

/
  • I går gjorde Göte Murén, som är den inom Östersunds kommun som hårdast har stridit för den gula gatustenen på torget, en provläggning av de först tillverkade stenarna.”Det här kommer att bli jättesnyggt”, säger Murén, mycket nöjd. Sven Jernberg och Jesper Woxlägd tittade nyfiket på Götes provläggning och höll med om att det såg riktigt bra ut.
  • När Göte Murén besökte fabriken i Pilgrimstad, som ska tillverka de gula stenarna, fick han ta med sig några exemplar.
  • Första pallen med 100 kvadratmeter sten. Roger Götesson, som är produktionschef på Pilgrimstads cementgjuteri, visar Göte Murén resultatet.Det är i maskinen bakom Göte Murén och Roger Götesson som tillverkningen av de 250 000 stenarna ska starta i full skala i mitten av veckan.

– Titta vilken lyster det blir. Hela torget kommer att lysas upp av den gula färgen.
Göte Murén, ordförande i miljö- och samhällsnämnden, var entusiastisk när han i går fick provlägga de första gula gatstenarna som ska pryda Stortorget i framtiden.

Annons

Under den här veckan kommer Pilgrimstads cementgjuteri att starta tillverkningen av de omtalade gula gatstenar som ska läggas på Stortorget i Östersund. Tillverkningen av de 250 000 stenarna kommer att ta fabriken två månader för tre man att färdigställa. Men fabriken har redan tjuvstartat tillverkningen och cirka 100 kvadratmeter av stenarna är redan klara.

De gula stenarna kommer att kosta skattebetalarna en tia styck och hela ordern är värd två och en halv miljon, vilket är cirka en miljon dyrare än beräknat från början.

– Det har tagit lite tid att få fram den speciella gula sand som kommer från Masugnsbyn i Norrbotten, berättar Roger Götesson, som är produktionschef i Pilgrimstadsfabriken. Det är sanden som tillsammans med färgmedel och vit cement som utgör grunden till stenarna.

I går följde Länstidningen med Göte Murén till Pilgrimstad för att han skulle få titta på det färdiga resultatet av de första stenarna och han blev mycket nöjd över vad han fick se.

– Nu är jag lugn när det gäller beläggningen på torget och jag är glad att vi stod på oss i debatten om de här stenarnas vara eller inte vara. Visst handlar det om mycket pengar, men nu ser jag att den speciella färg som torget kommer att få är värt det.

– Senaste dagarna har jag fått mycket kritik för att vi satsar så stora pengar samtidigt som vi dra ner på exempelvis gatuljuset. Men när vi tog det här beslutet var det goda tider och honungen flödade. Nu skulle vi nog tagit ett annat beslut när det gäller Stortorget, säger Murén.

Roger Götesson på fabriken i Pilgrimstad berättar att många andra kunder är intresserade av de gula stenarna för att lägga de i garageuppfarter och liknade.

– Men jag vet inte riktigt än om vi får sälja till andra eller om Östersunds kommun vill ha ensamrätten på stenarna.

Under besöket i går passade Göte Murén att plocka med sig ett antal stenar för att göra första provläggningen på Stortorget.

– Titta vilken lyster det blir, säger han entusiastiskt när vi kommer tillbaka till Östersund och han placerar ut de gula stenarna. Dessutom blir stenarna ännu snyggare när ytan blir lite sliten, då kommer de glimra av kvartsiten som kommer fram. Tänk om vi tagit vanlig grå sten i stället vad trist det hade sett ut.

– Det kommer att bli jättesnyggt, säger byggnadsarbetaren Karl-Åke Persson från Frösön när han ser de gula plattorna.

– Hela torget kommer att lysas upp.

Mer läsning

Annons