Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela Sverige ska synas från ovan

/

En digital höjdkarta över Jämtland där man kan se varenda liten kulle som är över två decimeter. Det blir verklighet om några år. Just nu laserscannar Lantmäteriet hela Sverige.

Annons

Bakgrunden till mätprojektet är en statlig utredning och Lantmäteriet fick i uppdrag att ta fram en riktigt detaljerad bild av Sverige. Och det gör de genom att flyga över hela landet och scanna av landskapet.

– Det kommer att ta fyra år att beta av hela Sverige, det går inte att mäta om det ligger snö på marken, säger Gunnar Lysell, som är projektledare.

De började mäta i juli i somras och har hunnit flyga över Norrbotten, men nu har vinterns intåg gjort att de betar av Västsverige. Enligt planeringen ska södra Sverige mätas under ”icke vegetationssäsong”, utan löv och högt växande grödor. Norra Sverige däremot kan mätas bara det inte ligger snö på marken.

Jämtland kommer dock få vänta länge på sin tur.

– Jämtland, Ångermanland och Medelpad ligger i slutet av projektet och kommer att scannas först 2011, säger Gunnar Lysell.

Den detaljerade höjdkartan som laserskanningen tar fram innebär att man kan se små höjdskillnader på bara två decimeter. Bland annat kan man urskilja små diken på åkrar och stigar i skogsterräng.

Mer läsning

Annons