Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedersrelaterat våld – ämne på utbildningsdag

/
  • Kickis Åhré Älgamo, polis som under flera år jobbat med hedersrelaterat våld och nu senast drivit ett projekt inom socialtjänsten i Stockholm föreläste.Foto: Håkan Luthman
  • ”Vi jobbar redan i dag tillsammans mellan olika myndigheter  i länet när det gäller hedersrelaterat våld, men vi behöver alltid mer kunskap”, säger Birgitta Hylén, kvinnofridssamordnare vid socialförvaltningen  i Östersund, som hade samlat cirka 230 personer för en utbildningsdag.Foto: Håkan Luthman
  • Sara Mohammad, ordförande och grundare av Glöm aldrig Fadime och Pela, GAFP, föreläste om vikten av att se signalerna om våldet i tid.

Länsstyrelsen, polisen, socialtjänsten, skola och sjukvård kraftsamlar nu sina resurser för att ta itu med det hedersrelaterade våldet i länet.

Annons

I går samlade socialförvaltningen i Östersund cirka 230 personer till en utbildningsdag på ämnet hedersrelaterat våld. Representanter från olika delar av myndigheter i länet fanns där för att lyssna till Sara Mohammad, ordförande och grundare av Glöm aldrig Fadime och Pela, GAFP, samt Kickis Åhré Älgamo, polis som under flera år jobbat med dessa frågor och nu senast drivit ett projekt inom socialtjänsten i Stockholm.

Det Sara Mohammad och Kickis Åhré Älgamo tog upp under sina föreläsningar var hur hedersvåldet kan utrycka sig, både som fysiskt och psykiskt våld. De påpekade också vikten av att se de olika signalerna i tid och hur myndigheterna då kan agera.

– Vi jobbar redan i dag tillsammans mellan olika myndigheter i länet i det här ämnet och har ett antal regelbundna träffar under året, men vi behöver alltid mer kunskap, säger Birgitta Hylén, kvinnofridssamordnare vid socialförvaltningen i Östersund.

För problemen med hedersrelaterat våld finns även i länet.

– Det kommer hela tiden upp något, och det har mycket att göra med att problemet uppmärksammas mer i dag, säger Birgitta Hylén.

Och samtidigt som socialförvaltningen passade på att belysa ämnet med en utbildningsdag har länsstyrelsen i de nordligaste länen startat en spetsutbildning för de som jobbar med hedersrelaterat våld. Tio personer i länet deltar i utbildningen.

Länsstyrelsen har även fått 400000 kronor som är öronmärkta just för att arbeta med hedersrelaterat våld. Och pengarna ska användas för att bättre samordna kunskaperna om detta ämne i olika delar av länet.

Mer läsning

Annons