Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haverikommissionen varnar för estniskt flygbolag

/
  • Avies Jetstream 31 flygplan på väg in för landning på Arlanda flygplats efter en flygning från Sveg i början på april i år.

Haverikommissionen varnar för det estniska flygbolaget Avies som bland annat flyger från Östersund och Sveg.

Annons

(LT/TT) De har under en tid utrett en incident som inträffade i Torsby i januari i år där flygbolaget Avies är inblandat. Utredningen är inte är klar ännu men Haverikommissionen går ändå ut och varnar för flygbolaget.

Enligt Haverikommissionen klarar bolaget inte av att göra beräkningar för hur deras flyg ska landa på snöiga och isiga banor.

– Anledningen till att vi gått ut med den här säkerhetsrekommendationen nu är för att vintern är i antågande och den här linjeoperatören flyger på många sträckor i norra Sverige, säger Stefan Christensen på Haverikommissionen till SVT.

Fem utredningar skett mot flygbolaget Avies de senaste åren. Vid fyra av fallen handlar det om avåkningar. Enligt Dagens industri har även Trafikverket tidigare krävt att tillståndet ska dras in.

Bolaget trafikerar bland annat sträckorna Östersund - Umeå och Sveg - Stockholm.

Enligt Dagens industri har Avies vd nu sagt att deras piloter fått rätt underlag för att kunna göra korrekta halkberäkningar. Stefan Christensen på Haverikommissionen säger dock att de inte sett något sådant underlag än.

Bolaget flyger på linjer i norra Sverige – på uppdrag av Trafikverket, uppger TT och rapporterar vidare att Svensk Flygteknikerförening och Svensk Pilotförening nu riktar kritik mot att den statliga myndigheten inte säger upp avtalet med Avies, trots att möjligheten finns att göra det utan kostnad. De båda branschföreningarna skrev ett gemensamt brev till Trafikverkets generaldirektör redan i somras, där de påtalade vad de menar är allvarliga brister.

Transportstyrelsen drog nyligen in luftvärdighetsbeviset för ett av bolagets svenskregistrerade flygplan, efter att man bland annat hittat sprickor i en vinge.

Mer läsning

Annons