Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hästkliniken är en resurs att vara rädd om"

/
  • Hästklinikens i Östersunds senaste patient hade ett brott i bakre benet. Hade inte kliniken i Östersund funnits hade det blivit en lång färd till Sundsvall med det brutna benet
  • Hästkliniken har ett sparat rum där all röntgen genomförs. Allt sker numera digitalt och bilderna hamnar direket på datorn.
  • I en av klinikens spiltor står Spilta Faxen, son till den berömda Järvsö Faxen. Det är hovslagaren Pär Petterssons travhäst. Lars-Göran Dahl är klinikchef och veterinär.
  • Pär Pettersson är hovslagare och assistent på kliniken. Hästar med hovbrott är en av de saker han ordnar. För det finns det en speciell sko som håller ihop hoven.
  • Pär Pettersson och Lars-Göran Dahl arbetar båda på ATG Hästklinik i Östersund. De tycker att det är viktigt att kliniken får finnas kvar i Östersund.

Hästkliniken vid travet i Östersund ska säljas. Finns det ingen köpare kommer närmaste operationssal för hästar att vara i Sundsvall.

Annons

Den nuvarande ägaren ATG Hästklinik AB ska sälja alla sina 22 kliniker runt om i landet. En av dem ligger i Östersund.

Enligt företagets VD Maria Lendau är det bättre om hästklinikerna drivs på plats istället för genom en stor organisation.

– När ATG Hästkliniker startade på 80-talet var det ont om hästkliniker i Sverige. Men de senaste åren har våra kliniker varit helt marknadsdrivna och stått på egna ben, säger hon.

Vad som kommer hända i Östersund är i dagsläget inte bestämt.

I första hand vill ATG att de anställda på kliniken tar över. För Lars-Göran Dahl, klinikchef i Östersund, kan det vara en möjlighet, men det är inget de har börjat diskutera än.

– Vi vill hitta en lösning så att vi kan jobba vidare.

Lars-Göran Dahl säger att han har efterfrågat att verksamheten skulle ses över, men kanske inte räknat med på vilket sätt det skulle ske.

– Vi blev väl lite förvånade att det blev ett så snabbt beslut, säger han.

För travbanan tror Lars-Göran Dahl att det skulle vara en stor förlust om kliniken försvann.

– Kliniken är en resurs som vi ska vara rädda om, säger han.

Det är inte bara travhästar som behöver kliniken. Ungefär hälften av hästarna som kommer dit är ridhästar.

Alternativet till en hästklinik är veterinärer som åker runt. Men den specialkunskap på hästsjukdomar som Lars-Göran Dahl har saknar de flesta veterinärer. Och ska det opereras blir resan lång.

– Närmaste operationssal ligger i Sundsvall om vi försvinner, säger Lars-Göran Dahl.

Mer läsning

Annons