Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt belastade åklagare stöttar kamrar som har det ännu värre

Åklagarmyndigheten i Sverige behöver mer resurser och arbetssituationen är hög. Kammaren i Östersund har ett budgetunderskott men det kommer in extra pengar genom att åklagarna här stöttar de som har det ännu besvärligare.

Annons

Jusek, fackförbundet för bland annat jurister, begär i budgetunderlaget till regeringen, för 2010- 2010, resursförstärkningar på 356 miljoner.

Jusek menar att åklagarna i landet inte räcker till och att det behövs fler för att klara av alla uppgifter och för att upprätthålla en rättsäker prövning.

– Generellt har alla kammare i landet mycket att göra, men de finns de som har det värre än oss i Östersund, till exempel i Falun där vi hjälper till. Också i Stockholm är det högt tryck, säger Anna Uddenberg, åklagare och facklig representant för Jusek i Östersund.

Om resursförstärkningen för de följande tre åren, som Jusek begär, blir verklighet kommer det att vara mycket välkommet menar Anna Uddenberg.

– Grundnivån på jobben som ligger på åklagarkammaren är hög. Endera har vi mycket att göra eller jättemycket att göra, det är aldrig så att man känner att det är lugnt, säger Anna Uddenberg.

Mikael Lundquist, chefsåklagare på åklagarkammaren i Östersund, upplever ändå att arbetsläget nu är gott.

– Just nu är vi lite för många åklagare i förhållande till de pengar vi fått. Det gör att vi har ett gott arbetsläge samtidigt som vi kan hjälpa andra. Åklagare härifrån har till exempel varit i Falun, som har en motsatt situation, och jobbat, säger han.

När Östersundskammaren hjälper andra får de in extra pengar.

Enligt Mikael Lundquist är en av anledningarna till att de är fler åklagare än vad budgeten motsvarar är att åklagarkammaren i Östersund inte haft den personalomsättning som de tidigare trodde att det skulle bli.

Under fjolåret hanterade åklagarkammaren 25 procent fler ärenden än de brukar.

– Det beror på att vi under 2007 hade stora eftersläpningar som vi lyckades ta igen under 2008, säger Mikael Lundquist.

Under 2009 räknar Mikael Lundquist med att åklagarkammen kommer att klara sitt uppdrag med befintliga medel.

Mer läsning

Annons