Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harriet Jorderud: Hälsovalet bakom kris inom vården

/

Aldrig någonsin i länets historia har Arbetsmiljöverket mot vite stoppat patientflödet till en hälsocentral som de gjorde till Zätagränd.

Hälsovalssystemet är en av de främsta orsakerna till den rådande krisen inom primärvården i Östersund

Annons

– Hade vi inte haft hälsovalet hade vi kunnat fördela mer pengar till Zätagränd, säger landstingsrådet Harriet Jorderud (S) och menar att det är hälsovalet som gör det krångligt.

Men nu vill hon att primärvårdschefen analyserar läget.

– Jag vill veta vad som är orsak och verkan, säger hon.

Detta trots att Arbetsmiljöverket är tydliga i sitt beslut genom att förbjuda Zätagränd att ta emot fler patienter.

Harriet Jorderud pekar som så många gånger förr på det stora omställningsarbetet som pågått sedan 2008 som inneburit att samtliga landstingets verksamheter gjort stora ansträngningar för att skulle komma in i de tilldelade ekonomiska resurserna.

– Det innebär att primärvården också har tvingats dra åt svångremmen. Då är det så beklagligt att 20 miljoner har drabbat Östersunds primärvård, säger hon.

– Att läkare flyttar på sig är inte ovanligt och att det är 18 stycken, som LT skrivit, det vet inte jag förrän analysen är gjord. Det har faktiskt varit vakanta tjänster tidigare också de skulle inte inräknas i det här.

Harriet Jorderud säger att primärvården som första besparingsåtgärd inte skulle tillsätta de vakanta tjänsterna. Men hon anser att läget är oerhört besvärligt.

Hälsovalets kriterier gör att de inte kan satsa extra pengar i Östersund för då måste de ge extra pengar till de privata utförarna också (!)

• Går det inte att ändra kriterierna?

– Nej, vad ska vi ändra då? Landstingets egna vårdcentraler har tidigare gjort precis det vi har i vårdvalssystemet.

• Nu lämnar patienter Frösön och Torvalla samtidigt som folk strömmar till Zätagränd, går det att göra något politiskt?

– Nej, det går inte. Vi kan inte ändra och skruva om i hälsvalssystemet för då blir det fel. Det som händer när folk väljer Zätagränd är att pengarna följer med patienten dit.

– Hade vi inte haft hälsovalssystemet och kommit i den situation vi är i dag då hade vi kunnat fördela pengar och sagt att nu lägger vi mer till Zätagränd.

• Är det hälsovalssystemet som är orsaken till att personalen mår dåligt?

– Det är två saker, besparingarna och ett hälsovalssystem som inte tillåter att vi flyttar pengar mellan verksamheterna som vi kunde göra tidigare.

• Men reglerna i hälsovalssystemet har väl ändå politikerna i landstinget själva bestämt?

– Det har vi bestämt, men det ska vara konkurrensneutralt. Det gör att vi inte kan favorisera landstinget egna utan ska vi skriva om då måste alla ha fördelar av del likaväl Zätagränd som andra.

Mer läsning

Annons