Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalens gymnasieelever siktar mest på högre studier

/

Bara sju av tio gymnasieelever i landet går klart sin utbildning och når högskolebehörighet inom tre år. I länet har Härjedalen störst andel elever som når högskolebehörighet.

Annons

Sveriges kommuner och landsting, SKL, genomför årligen resultaten för de svenska gymnasisterna och ger skolorna jämförelsetal att jobba mot. SKL pekar på att detta är viktigt nu när många skolor dras med ökad konkurrens, snävare budget och vikande elevunderlag.

Jämförelsen visar bland annat att bara sju av tio gymnasieelever i landet går klart sin utbildning och når högskolebehörighet inom tre år.

Tittar man på Jämtlands län är det Strömsund som har störst andel elever som går klart sin gymnasieutbildning på tre år. 78,4 procent av eleverna har läst färdigt inom tre år. Därefter följer Östersund, Krokom, Härjedalen, Åre, Bräcke, Berg och Ragunda i tur och ordning.

Kommunen som har störst andel elever som skaffar sig högskolekompetens inom dessa tre år är Härjedalen, med 94,3 procent av eleverna. Därefter följer Åre, Berg, Östersund, Krokom, Strömsund, Bräcke och Ragunda.

Noteras kan också att Berg är den kommun där flest elever är ute på arbetsmarknaden två år efter avslutad gymnasieutbildning. 53,8 procent jobbar inom två år. Det är ett högt reslutat jämfört med hela landet, och placerar Berg på 4:e plats inom den kategorin.

Mer läsning

Annons