Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalen och Berg kan få färre politiker

/
  • ”Vi måste dels anpassa antalet ledamöter utifrån invånarantalet, dels tänka på ekonomin. Det blir billigare med färre ledamöter”, säger Bergs kommunalråd Lena Olsson. Foto: Ulrika Andersson

Majoriteten av de jämtländska politikerna vill inte minska antalet politiska uppdrag. De får medhåll av länets mesta statsvetare. Ändå är en revidering av antalet ledamöter en ständigt återkommande fråga.

Annons

I både Berg och Härjedalen pågår just nu diskussioner om att minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige. Bergspartiet och moderaterna har i motioner till sina respektive kommuner yrkat på att ledamöterna i kommunens högsta beslutande organ ska bli färre.

– Vi måste dels anpassa antalet ledamöter utifrån invånarantalet, dels tänka på ekonomin. Det blir billigare med färre ledamöter, säger Bergs kommunalråd Lena Olsson, som i sin motion anser att dagens 39 ledamöter bör bli 31.

I Härjedalen vill förslagsställarna minska ännu fler ledamöter. I sin motion anser moderaterna att 18 av kommunens 49 kommunfullmäktigeledamöter ska bort.

Samtidigt visar en färsk undersökning, som Göteborgs universitet under ledning av professor Mikael Gilljam gjort, att knappt var fjärde lokalpolitiker vill minska den politiska organisationen. De små glesbygdskommunerna sticker ut både i toppen och botten på listan över hur politiker ställer sig till en minskning av politiska uppdrag.

Även i Jämtland går åsikterna i sär. Härjedalen, där politikerna är som mest benägna att banta sin organisation i länet, tycker nästan hälften, 46 procent, av de tillfrågade att det skulle vara positivt att revidera antalet politiska uppdrag. I Ragunda däremot anser ingen att antalet politiska uppdrag ska minskas.

Strömsunds kommun beslutade redan förra mandatperioden att minska antalet ledamöter från 49 till 31. Lennart Oscarsson, s, var kommunalråd då:

– Vi bildade en grupp med politiker. Den gruppen kom fram till att vi skulle ha färre platser, dels utifrån ett ekonomiskt perspektiv, dels eftersom invånarantalet minskat, säger han.

Marie-Louise von Bergmann-Winberg, som är professor i stadsvetenskap vid Mittuniversitetet i Östersund, anser att det i princip bara finns fördelar med att behålla antalet politiska uppdrag; dels för att det ska finnas en form av ”reservstab” om politiker hoppar av under en mandatperiod, dels för att politikerna inte ska förlora kontakten med verkligheten.

– Numera sitter inte politikerna många mandatperioder på sina poster, många tröttnar fortare än tidigare. Därför är det ännu viktigare att det finns fler politiker som skolar in sig allt eftersom, för det tar tid att komma in i arbetet, säger hon.

– Det finns en risk att en liten grupp politiker som ensamma har makten blir isolerade och inte lyssnar på röster utifrån – de förlorar kontakten med realiteten.

Lena Olsson slår undan argumentet att revideringen av åtta ledamöter i Bergs fullmäktige skulle urholka demokratin.

– Det argumentet håller inte. Om vi tar bort ett antal mandat skulle de små partierna få fler platser och de större färre, säger hon.

Lennart Oscarsson ser heller inga nackdelar med att antalet ledamöter blev färre för snart fyra år sedan.

Mer läsning

Annons