Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdsatsning ska minska fylleriet på våra vägar

/
  • Thomas Andersson, alkohol- och narkotikapolitisk samordnare, Jämtlands läns landsting, till höger, tror att mobiliseringen mot alkohol och droger leder till ett tryggare samhälle. Och att det på sikt kan ge en ökad inflyttning till länet. Med på bilden är också Stefan Konradsson (V).  Foto: Henrik Flygare
  • ”199 rattfylleriresor sker i länet varje dag”, säger Kent Ivarsson, Motorförarnas riksförbund.

Fram till 1 september i år har det i Jämtlands län anmälts 317 rattfyllerister. Torsdagen var trafiknykterhetens dag och likaså startskottet för Fyllehunden – en länsövergripande satsning mot rattfylleri.

Annons

Under hela fjolåret anmäldes 467 rattfyllerister i länet. (Statistiken om rattfyllerianmälningarna är preliminär och är hämtad från Brottsförebyggande rådet).

IOGT-NTO, polis, räddningstjänst, Motorförarnas riksförbund och politiska företrädare uppmärksammade rattonykterheten på Stjärntorget på torsdagen.

Stefan Konradsson (V), kommunpolitiker och ordförande i socialnämnden i Östersunds kommun, är en av dem som var på plats på torget.

– Jag tror vi glömmer bort varifrån barn och ungdomar får sina normer och värderingar ifrån, säger han.

Han menar att det kanske inte är så konstigt att undersökningar om ungas alkohol- och drogvanor ger alarmerande resultat då statistiken och verkligheten visar att många vuxna, till exempel kör onyktra.

Han tycker att tillgängligheten och attityden till droger och alkohol är det största problemet.

– Det blir så synbart när vi i socialnämnden fattar beslut om alkoholtillstånd för krogar och restauranger. I det sammanhanget bli inte alkohol bara en hälsofråga det bli också en näringslivsfråga, säger Stefan Konradsson.

Han berättar att nämnden många gånger får kritik för att vara trångsynta när de inte ger ett tillstånd. Men att de också måste beakta andra faktorer, som tillgänglighet till alkohol, när de fattar sina beslut. Det saknas det ofta förståelse för.

Stefan Konradsson tycker att det är en attitydförändring som behövs.

– Människor tänker: hur mycket alkohol kan jag dricka utan att åka fast när jag kör bil? Man skulle i stället tänka hur stor fara utsätter jag andra för, säger han.

Kent Ivarsson, Motorförarnas riksförbund, har ställt upp marschaller i hjärtform på torget. De ska föra tankarna till de 125 personer som dör varje år som resultat av droger i trafiken.

Enligt honom är den Jämtländske fyllehunden en man mellan 35 och 40 år.

– Men de är också de som rör sig mest ute i trafiken. Men vad gäller dödsfall så är det framförallt yngre män det handlar om.

– Men vi kan också se tendenser på att kvinnor dricker allt mer, säger Kent Ivarsson.

I somras konstaterades att länet toppar Sverigelistan över antalet anmälningar för rattfylleri. Varför ser det ut så, undrar LT.

– Kanske tror man att man sannolikheten för att åka fast här är mindre. Skoterfylleriet är också utbrett här, säger Stefan Konradsson.

Fram till 16-tiden på torsdagen hade polisen stoppat tre bilister som misstänks för rattonykterhet, en i polisdistrikt väst, en i norr och en i Bergs kommun.

Mer läsning

Annons