Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare kontroll av grindar på daghem efter rymningen i Lugnvik

/
  • ”Det smäller bara till så är barnen ur blickfånget, det är viktigt att vi vuxna är duktiga på att stänga grindarna efter oss”, säger Åke Wallin.
  • Tydliga instruktioner som finns uppsatta på grindarna på förskolan i Lövsta på Frösön.Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Efter att en fyra årig pojke rymde från förskolan i Lungvik för att par veckor sedan ska nu kommunen se över säkerhet och rutiner på de kommunala förskolorna i Östersund.

– Det är minst en grind på varje förskola så det kommer att ta sin tid, i första hand tar vi de kommunala sen de korporativa förskolorna, säger Åke Wallin.

Annons

Kommunens alla förskolegrindar ska besiktigas för att se om de klarar de krav som ställs.

Det är cirka ett femtiotal förskolor som ska kontrolleras, arbetet sätter igång så fort semestern är över.

Det är ett samarbete mellan Åke Wallin, säkerhetsansvarig på barn- och utbildningsförvaltningen, tekniska förvaltningen och de kommunala förskolorna.

Detta görs med anledningen av den incident som skedde i Lungvik för ett antal veckor sedan då en fyra årig pojke lyckades ta sig ut från förskolan och påträffades senare en kilometer därifrån.

– Vi kommer att göra en okulärbesiktning av grindarna för kontrollera att de går lätt och stänga och lätt att låsa.

– Det är ju inte bara konstruktionen på grindarna som är viktig, utan även rutinerna hur vi vuxna som lämnar och hämtar barnen och den personal som jobbar på förskolorna handskas med grindarna, säger Åke Wallin

– Det viktigaste är att barnen inte kan öppna grindarna själva och att vi vuxna är duktiga på att stänga grindarna efter oss.

– Alla ansvariga på de kommunala förskolorna skall rapportera in till förvaltningen om vilka rutiner dem har och hur dem ser ut, sen ska vi göra den här okulärbesiktningen, säger Åke Wallin

Idag finns inga övergripande regler på hur grindar och staket på förskolorna ska se ut men efter ett kommunalt beslut så det 110 centimeter i höjd som gäller.

Mer läsning

Annons