Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik: Partipolitik går före vården av sjuka i länet

– Robert Uittos handlande kan ha ödesdigra konsekvenser för landstingets förmåga att hantera den kris vi befinner oss i.

Annons

– Landstingets politiska majoritet förespeglar medborgarna att det finns utrymme att göra satsningar, som faktiskt inte finns.

Det säger oppositionsrådet i landstinget, Marianne Larm Svensson, c.

Irritationen är stor bland landstingets ledningspersonal och oppositionen efter majoritetens utspel förra veckan.

– Jag tycker det är väldigt olyckligt. Både medborgare och medarbetare kan uppfatta det som motsägelsefullt, säger landstingsdirektör Karin Strandberg Nöjd.

– Även om det ena är renodlad politik och det andra är landstinget tror jag inte att gemene man ser den skillnaden.

Går majoriteten, landstingsledningen och oppositionen i otakt?

– Jag visste inte på förhand att de skulle ha presskonferens, det räcker kanske som svar. Jag har begärt att få broschyren och den fick jag i dag.

Både direktören och oppositionen känner sig med andra ord överkörda.

LT kunde i lördags berätta att landstingets majoritet, med Robert Uitto i spetsen, vill satsa på ett tågset till på Mittnabotåget och att fokus ska läggas på cancervård och ortopedi.

Men vare sig oppositionen eller landstingsdirektören visste något om presskonferensen som s, v och mp kallat till i fredags.

– Är de partiegoistiska frågorna viktigare än att få ordning på landstingets ekonomi så vi kan trygga framtidens sjukvård i det här länet, undrar Marianne Larm Svensson, c.

– De har medvetet planerat in presskonferensen i det mest kritiska skedet av omställningsarbetet.

– Med vett och vilja går de ut och profilerar sig själva, samtidigt som de är mån om att vi ska vara med och ta ansvar för de svåra besluten som kommer att vara nödvändiga för att landstinget ska få en budget i balans.

Marianne Larm Svensson säger att majoriteten kanske har en egen liten gräddfil som de tänker driva fram satsningar genom.

– Det är sagt att politik och tjänstemän tillsammans med verksamhetsområdena ska vara överens om vad som ska gälla framåt när det gäller hur vi får balans i budgeten.

Inte gjorde det saken bättre när det kommer ytterligare en smäll för landstinget med minskade skatteintäkter på 27 miljoner kronor.

– Det blir ännu tuffare att få ihop omställningsarbetet på slutet. Det var meningen att vi skulle vara färdiga i torsdag men så blev inte. Gissa om vi blev förvånade när vi fick se att landstinget plötsligt har råd med både det ena och det andra.

I torsdags diskuterades alla prioriteringar och hur detta skulle kommuniceras. Då bestämdes att direktören skulle göra ett pressmeddelande.

Men Robert Uitto sa ingenting om att han själv planerade att hålla en presskonferens under fredagen.

– Vi har förstås flera frågor till majoriteten, bland annat om de fortfarande tycker att omställningsarbetet ska genomföras i politisk enighet, säger Marianne Larm Svensson

Mer läsning

Annons