Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här vill Östersund att vindkraft ska byggas

Fem områden i Östersunds kommun pekas ut som lämpliga för storskalig vindkraftsutbyggnad. För två av dem finns redan stora planer.

Annons

Östersunds kommun har tagit fram ett förslag på hur vindkraften ska kunna utvecklas inom kommungränserna. Fem olika markområden pekas ut som lämpliga för etablering av större vindkraftsparker. Ett av områdena ligger i närheten av Munkflohögen och där planeras redan en utbyggnad av mellan 25 och 30 verk. Även på det område som utgörs av Grytans skjutfält finns planer på att bygga vindkraftsverk. Fortifikationsverket håller på att utreda möjligheterna för att sätta upp mellan 70 och 110 vindkraftsverk på skjutfältet.

Ett annat område som föreslås som lämpligt för storskalig vindkraftsdrift är Trekilen som ligger nordost om Häggenås samt området Storhögen nordväst om byn med samma namn. Här finns i dag inga kända planer på vindkraftsprojekt.

Östersunds kommun pekar också ut stora markområden inom kommunen som direkt olämpliga för utbyggnad av vindkraft. Till exempel så är all mark runt Storsjön olämplig för vindkraftsutbyggnad enligt kommunen. Området räknas som värdefullt natur- och kulturmiljösynpunkt. Även områden som är av stor betydelse för rennäringen kan vara olämpliga enligt kommunen.

Förslaget som Östersunds kommun tagit fram ska ut på samråd för att senare läggas till kommunens översiktsplan.

Mer läsning

Annons