Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här väntar beslagtaget gods på sin rätta ägare

/
  • Godset som kommer in till avdelningen kommer från tillslag som polisen har gjort i olika utredningar.  Foto: Håkan Luthman
  • Varje år fylls hyllorna i polishusets källare med beslagtaget gods. ”Det är allt möjligt, bland annat biltillbehör, sportutrustning och redskap. Men det kan vara allt från båtar till sandspridare”, säger Jens Truedsson, ansvarig för beslagsenheten.Foto: Håkan Luthman

Båtar, redskap, biltillbehör och en och annan cykel. Det och mycket mer ligger lagrat i polishusets källare efter att det tagits i beslag i olika polisutredningar. Men nu söker polisen efter ägarna.

Annons

Grejerna som ligger noggrant lagrade i polishusets källare är sådant som beslagtagits av polisen vid olika brottsutredningar. Någon kan exempelvis ha varit misstänkt för stöld, polisen har gjort en husrannsakan och funnit ett antal grejer som de tar med för utredning.

– Vi matchar alltid det vi hämtar in med stöldanmälda grejer, men hittar vi ingen målsägare till det så har vi enligt lag rätt att sälja eller förstöra det vi tagit i förvar, säger Jens Truedsson, ansvarig för beslagsenheten.

Men först måste allt följa bestämda rutiner:

grejerna måste det ligga kvar på myndigheten i sex månader

därefter måste en ny sökning mot stöldanmälningar göras

sedan måste det kungöras i media att de som saknar något har en månad på sig att höra av sig.

Hör ingen av sig så hamnar mycket av prylarna på en årlig auktion.

– Varje år får vi in cirka 1 300– 1 400 beslagstagna saker, säger Jens Trudesson.

Det är ingen markant ökning just i år, men sett till flera år tillbaka är det mer saker. Det hänger ihop med att poliserna gör fler tillslag än förut.

Hur många av de beslagtagna prylarna som kommer tillbaka till sina riktiga ägare är svårt att svara på, säger Truedsson. Men för att underlätta att allt hamnar där det ska betonar han vikten av att man gör en stöldanmälan när man blir av med något.

– Blir man av med 17 ryamattor som man ändå inte bryr sig om så bör man anmäla det ändå – för hittar vi dem i ett förråd där vi gör ett beslag kan det vara det som avgör om någon blir misstänkt för häleri.

– Och var så detaljerad i anmälan som möjligt. Skriv alltid upp chassi-, ram eller serienummer på dina saker så du kan uppge det. Då är det ofta inga problem att hitta en ägare, säger Jens Truedsson.

Mer läsning

Annons