Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här startar Amundsen race

/
  • Starten har precis gått i Amundsen race. Från Badhusparken i Östersund till målet, Idrettsparken i Röros, är det 422 kilometer. Hundspannen beräknas klara av sträckan på tre dygn. Foto: Ulrika Andersson
  • Hundarna tas på en typ av strumpa som extra skydd.
  • För att tassarna ska klara sig bättre smörjs de med en mjukgörande salva.
  • En del hundar får ta piller för att undvika magproblem.
  • Peter Edelbrock från Krokom gör sitt första Amundsen race.
  • De ivriga hundarna kan varken vara tysta eller stå stilla innan start.

Hundspannstävlingen Amundsen race startade i kväll från Östersund. Om tre dygn och 42 mil väntas hundspannen nå Röros i Norge. Men det varma vädret oroar.

Annons

Skällandet och ylandet överröstar det mesta. De cirka 450 hundarna vill iväg och kan inte stå stilla. Klockan är strax före klockan sex på fredag kväll och förberedelserna inför 2010 års Amundsen race pågår för fullt. Isen utanför Badhusparken i Östersund är full med hundar, slädar, nervösa förare och tävlingsfunktionärer.

Det är en tuff långdistanstävling och all utrustning måste vara i bra skick. Hundarna också för den delen. Peter Edelbrock från Krokom gör sitt första Amundsen race och säger att hundarnas välbefinnande är A och O.

– Det som man är mest orolig för är skador på hundarna. Antingen att man kör för fort i början så att de blir överhettade eller att de skadar tassarna.

Risken för överhettning av hundarna blir inte mindre när temperaturen ligger några grader över nollan som den gör just på startkvällen.

– Nu är det varmt ute så det gäller att man tar det riktigt lugnt i början, säger Peter Edelbrock.

Totalt startade cirka 40 hundspann i tävlingen. Tävlingen går via Storsjön vidare till Månsåsen och över Oviksfjällen. De tävlande väntas nå Ljungdalen någon gång vid tretiden natten mot lördag. Därifrån bär det av över Helags till Tänndalen där det är sex timmars obligatorisk vila.

Sedan går färden vidare mot Lövåsen i närheten av Grövelsjön där spannen måste vila i minst fyra timmar. Slutetappen går vidare över Tufsingdalen i Norge till slutmålet Röros. 

Mer läsning

Annons