Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här sker våldsbrotten i Östersund

/
  • Här sker de flesta utomhusvåldsbrotten i Östersund. (Varje stjärna kan vara fler än ett anmält brott).Källa: Polismyndigheten i Jämtlands län.

– Runt busstorget och vid Mcdonald's, sker flest våldsbrott utomhus i Östersund, säger Kjell Wedin, Östersundspolisen.
De flesta våldsbrotten sker från 23-tiden fram till 04.00.

Annons

Återkommande uppföljningar om var och när våldsbrott begås gör att Östersundspolisen vet vart de ska rikta sina blickar och insatser.

– Genom det vet vi när vi ska jobba. Det gör att vi också lagt om hur vi jobbar och har mer poliser i tjänst nattetid nu än för ett år sedan, säger Kjell Wedin.

Generellt sett sker de flesta våldsbrotten i de centrala delarna av Östersund, mest frekvent är de runt busstorget, Mcdonald's och Stortorget.

Polisen gör också årsprognoser på brott, som baseras på anmälda brott ett antal år tillbaka. Det följs sedan upp och jämförs med utfallet i nutid.

– Det har till exempel visat att vi fått ned skadegörelsen nu, säger Kjell Wedin.

Under april månad har de inte fått in en enda anmälan av klotter.

– Men man ska komma ihåg att kommunen, lokaltrafiken med flera, ofta anmäler klotter i klump och spar ihop anmälningarna innan de skickar dem till oss, säger Kjell Wedin.

Statistiken visar också att antalet anmälda inbrott inom närpolisområde Östersund city har gått ned. De första tre månaderna i år anmäldes 119 inbrott. Prognosen för de första tre månaderna var 132 anmälningar.

Kjell Wedin sammanfattar polisens arbete med att de nu har ett mer operativt tänkande, är med strukturerade och bättre på att planera.

– Förr tog man bilarna och åkte ut planlöst. Nu vet vi vart vi ska åka när vi ger oss ut. Vi jobbar mer offensivt nu är för två år sedan.

– Vi gör uppföljningar varje månad och blir det förändringar måste vi lägga om vårt arbete, säger Kjell Wedin.

Under sommaren, den tid som nu stundar, ökar antalet våldsbrott utomhus. Under maj, juni, juli och augusti förra året anmäldes 168 brott om våld utomhus. Var och en av de fyra månaderna anmäldes 40 eller över 40 sådana brott. Övriga månader under året låg anmälningarna på mellan 11 och 38 stycken per månad.

• Finns det inte en fara att ni missar annat som händer när ni är så fokuserade till vissa platser och under särskilda tider på dygnet?

– Vi kan inte vara överallt, men nu är vi där de flesta brott begås, säger Kjell Wedin.

 

Mer läsning

Annons