Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här skapas babypaket till behövande i hela världen

/
 • Märta Gärdin, Ulla Bergqvist, Gun Jäll, Monica Boström, Sonja Magnusson       och Dagny Magnusson handarbetar varje onsdag på Kupan i Bräcke. Foto: Anita Näsberg
 • En avig och en rät är stommen i stickningen...
 • På trottoaren utanför Kupan ser man på de parkerade fordonen att det är något särskilt på gång.
 • Gott fika är viktigt under träffarna, här finns både köpebröd och hembakad morotskaka.
 • … eller en fast maska som blir till en pannlapp.
 • Monica Boström och Sonja Magnusson serverar kaffet
 • Märta Gärdin, Ulla Bergqvist, Gun Jäll, Monica Boström, Sonja Magnusson       och Dagny Magnusson handarbetar varje onsdag på Kupan i Bräcke. Foto: Anita Näsberg
 • Märta Gärdin har snart gjort sin babykofta klar för att lägga i paketet.
 • ”Vi har ekonomiska problem, omsättningen har sjunkit rejält under de senaste åren”, säger Christer Nordin som är ordförande i Bräcke Röda Korsdistrikt
 • Inger Pedersén som ansvarar för verksamheten pensionerar sig den 1 november och då ska frivilliga ta över alla försäljning och paketering. Röda Korset har inte råd att anställda någon efterträdare.

En gammal hederlig syjunta, där kvinnor träffas för att sticka, virka eller brodera det finns det i Röda korsets lokaler i Bräcke.
Här kan upp till tolv äldre kvinnor träffas varje onsdag några timmar för att skapa babypaket till behövande i främmande land.

Annons

I onsdags var det dags igen. Denna gång var det sju kvinnor runt bordet, som virkade och stickade babykoftor och filtar. Men Margit Lundqvist hon valde att virka pannlappar.

Att det var flinka fingrar behöver man knappast påtala i den här artikeln.

– Det är kul att ha något att göra när man blivit pensionär, säger Märta Gärdin, som håller på att sticka en vit babykofta med lite avancerat mönster.

Inger Pedersén som ansvarar för Kupanverksamheten i Bräcke säger att babypaketen packas och skickas först till Östersund för vidare transport till Halmstad där det bestäms till vilket land varorna ska skickas.

Dagny Magnusson hon drömmer om att hon ska få se just den babykofta hon har stickat på en baby. Inte minst för att veta att de har kommit fram.

– Tänk vad roligt det skulle vara, säger hon.

Men allt skickas inte iväg i paket. Strumpor och babykoftor finns även till försäljning i butiken.

Under tiden som man hör ljudet då stickorna står ihop ventilerar kvinnorna allt från världshändelser, livet och vanligt skvaller förstås. Men det var lite av den senare varan när LT hälsade på.

– Vi brukar byta mönster och kakrecept också, säger Monica Boström.

Men mest pratar dessa kvinnor om gamla tider, hur det var förr när det inte fanns någon tvättmaskin eller blöjor.

– Jag minns när jag fick en tvättmaskin, då tvättade den bara, sköljningen fick man göra för hand, säger Märta Gärdin.

– Och så fanns det bara tygblöjor, konstaterar Margit Lundqvist, men det är 60 år sedan jag hade några små barn.

De pratar om dubbelarbetet, om kvinnors slit eftersom männen aldrig hjälpte till hemma i hushållsarbetet. Ofta hade de många barn också.

Att de bara orkade!

– Kvinnorna fick sällan vila, säger Ulla Bergqvist. Tänk under skörden, då skulle kvinnorna hjälpa till där och när det blev rast skulle hon laga mat och diska, under den tiden vilade sig mannen hemma på kökssoffan.

– När det var gjort, var rasten över och kvinnan hade bara att ge sig ut tillsammans med mannen igen i skördearbetet.

Kupan har funnits i Bräcke i 12-13 år men nu brottas Röda Korset i Bräcke kommun med ekonomiska bekymmer. Omsättningen har under senaste åren sjunkit från 225 000 till 168 000 kronor.

– Många föreningar har problem med att fortsätta sin verksamhet, säger Christer Nordin som är ordförande för Bräcke Rödakors-distrikt. Sundsjö och Sörbygden tvingas lägga ner nu och medlemmarna överförs till oss.

– Men det är tveksamt om vi kommer att ha råd med någon anställd framöver, vi måste försöka bygga verksamheten på frivillig basis.

Han säger också att de insamlade medlen självklart inte ska gå till att driva verksamhet och trots att de har en anställd med lönebidrag så kostar det för mycket i förhållande till intäkterna.

– Vi hade tur som fick ett arv efter Karin Eriksson, det är vi glada över i dag för det var ganska mycket pengar.

Ett första steg blir nu att försöka förhandla ner hyran, som han anser vara på tok för hög i dag.

En orsak till att omsättningen sjunker är att flyktingarna, som var en stor kundkrets, har försvunnit.

– Second hand trenden har inte riktigt nått hit ännu, säger han, men i städerna säljs det mycket just nu.

Han pekar även på problemen med att hitta frivilliga som ställer upp, inte minst på styrelseuppdrag.

Runt 250 säckar får Kupan i Bräcke skicka iväg varje år och då är det både vinter och sommarkläder.

Mycket går till Algeriet, Tunisien och Vitryssland för att nämna några mottagare. Till Vitryssland skickades hjälpsändningar för 775000 kronor från Sverige förra året.

I november går Inger Pedersén i pension och då gäller det att få frivilliga att ställa upp annars försvinner verksamheten från Bräcke liksom lokalerna för syjuntans verksamhet efter fyra år.

Mer läsning

Annons