Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här raggas elever med ”öppet hus”

/
  • Annica Jönsson och Nina Henriksson går IT-Mediaprogrammet på John Bauer. Nina Henriksson har planer på att fortsätta utbilda sig efter gymnasiet – som översättare på bland annat japanska. Hon ska till Japan i sommar. ”Konichi wa (hej på japanska, reds anm)”, hälsar hon.
  • Elisabeth Magnusson, Lennart Magnusson och Sonny Landgren gillar vad de ser på John Bauers ”Öppet hus”. Att John Bauer köpts upp av ett danskt riskkapitalföretag känner de till. Men det är inget de funderat över. ”Jag är inte orolig alls”, säger Lennart Magnusson.
 Foto: Håkan Luthman

Konkurrensen mellan gymnasierna i Östersund är knivskarp. I går kväll var det John Bauer-gymnasiets tur att hålla ”öppet hus”.

Annons

Att marknadsföra sina utbildningar till högstadieelever som snart ska välja gymnasieutbildning har blivit allt viktigare för gymnasieskolorna.

Det har också blivit en ekonomisk fråga.

Varje gång en skola blir vald av en elev är det jackpott. Det innebär att skolan får den skolpeng som tillhör den eleven.

Länstidningen åkte ut på John Bauer-gymnasiets ”Öppet hus” och tog reda på vad det är som styr elevernas val.

På John Bauer-gymnasiets ”Öppet hus” visade de olika gymnasieprogrammen upp sina program.

Vid medieprogrammets monter sitter andraårseleven Annica Jönsson. Hon kommer ihåg hur det var när hon själv skulle välja gymnasieprogram.

– Jag bestämde mig redan i åttan. Sedan var jag med här och tittade flera gånger, säger hon.

Annica Jönsson är nöjd med sitt val idag.

– Det är en jättebra grund. Jag siktar väl på att antingen utbilda mig vidare eller att starta något eget. Kanske en webbyrå, säger hon.

Det finns de som hävdar att lärare på friskolor sätter högre betyg för att få till sig fler elever. Hur går snacket bland dem som går på olika gymnasier?

– Jag känner sådana som går på Wargen (Wargentinsskolan, reds anm) och de säger att de valde Wargen för att de kände att deras lärare hade mer utbildning. Men jag tycker väl att vi har yngre lärare och något nytt.

En som snart ska välja gymnasieprogram är Sonny Landgren. Han är en av många ungdomar som lägger ner en hel del arbete i jakt på det perfekta gymnasieprogrammet.

– Jag har varit på PC, Wargen, John Bauer och i Svenstavik, säger han.

Sonny Landgren ser längre än till gymnasiet med sitt val av gymnasieprogram.

– Det är viktigt att kunna få jobb. Samtidigt måste programmet vara något jag känner att jag klarar av. Det ska vara något jag är intresserad av, säger han.

Mer läsning

Annons