Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här krävs en mobiltelefon för att kunna gå på toaletten

/
  • Christer Johansson, Reidar Eriksson, Göran Asplund och Eiwor Hellby träffas på fiket i Kärnan där de kan gå på toaletten utan att använda mobilen.
  • Lena Grääs och Carina Björklund läser instruktionen om och om igen för att få koden som gör att de får uträtta sina behov. Klart är att det inte går att komma till dörren i krisläge för det kan dröja innan man har knappat rätt.
  • Denna beskrivning möter kunderna i Mittpunkten som är behov av en toalett. Följ beskrivningen och dörren kommer att öppnas med hjälp av en pinkod. Kostnaden debiteras din telefon.
  • Här väntar Lena Grääs och Carina Björklund kissnödigt på att få en kod i mobilen så att de kan öppna toalettdörren.

Nu måste du ha en mobiltelefon för att kunna besöka toaletterna på Mittpunkten i Östersund. För toa-avgiften ska nämligen betalas via ett sms.

Annons

Kissnödigt står Lena Grääs och Carina Björklund från Östersund utanför dörren för att få den kod som behövs för att dörren ska öppna sig.

– Det var tur att vi gick hit i tid, säger de med glimten i ögat, än har vi inte lyckats få upp dörren.

Mittpunkten har blivit en modern galleria i Östersund och naturligtvis ska moderniteterna avspegla sig även på toaletterna. Två sms-toaletter och en för vanlig femkrona är vad kunderna möts av.

En gästande norrman skrattar gott när han inser att han måste ha telefon för att ta sig in på toa.

Han visar upp sin femkrona och ställer sig i kö.

– Vad har du oftast i fickan en femkrona eller en mobiltelefon? säger Micke Améus, marknadskontakt på Mittpunkten, jag vågar påstå att det är mobiltelefonen.

Han säger att det gjordes ett försök med en sms-toalett i början och två för mynt, nu har det byggts på med ytterligare en sms-toalett.

– Det var svårt i början men nu verkar det fungera, säger han, det finns en kvar med femkrona också. Jag har provat med sms och jag tyckte jag fick tillbaka pinkoden väldigt snabb.

– Som huset är byggt i dag med alla hyresgäster är det en yngre generation det vänder sig till så de äldre kanske kommer i kläm i hela huset som det ser ut i dag, utvecklingen går framåt. Det finns ändå en valmöjlighet.

På fiket i Kärnan sitter Eiwor Hellby, Christer Johansson, Göran Asplund och Reidar Eriksson som slutat gå till Mittpunkten eftersom toalettbesöken blivit så krångliga.

– Jag har telefon för att ringa med inte för att gå på toa, säger Eiwor Hellby och visar mobilen som ligger i en plastpåse på bordet. Förra veckan behövde jag besöka toaletten på Mittpunkten men jag kom inte in. Då dök en bekant upp som kunde smsa och hjälpte mig.

– Hade jag tvingats gå ut ”bakom knuten” för att kissa hade det blivit väldigt dyrt och för att inte tala om vad som kunnat hända om någon blir magsjuk.

De upplever med andra ord att den nya tekniken gör att de inte längre kan gå till Mittpunkten, utvecklingen går helt enkelt för snabbt för den äldre generationen.

Mer läsning

Annons